Justiție

Procuratura: Fraudarea alegerilor, coordonată de serviciile ruse

Procuratura: Fraudarea alegerilor, coordonată de serviciile ruse

Schema de fraudare a alegerilor din Republica Moldova, pusă la cale de fugarul Ilan Şor, este coordonată de serviciile secrete din Federaţia Rusă. Afirmaţia a fost făcută de procurorul general, Ion Munteanu. Cu doar câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale, instituţiile de securitate continuă cercetările într-un amplu dosar privind finanţarea ilegală a unor partide politice şi coruperea alegătorilor. Zeci de persoane sunt anchetate penal, iar în urma unor percheziţii au fost ridicate peste 50 de milioane de lei. Nici condamnatul Ilan Șor şi nici partidele afiliate lui nu au reacţionat, deocamdată.

BFCO

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Până în prezent, 35 de persoane sunt învinuite şi alte 28 au fost reţinute în dosarul initiat pentru vicierea proceselor electorale de grupul criminal Şor. O parte dintre acestea colaborează cu ancheta. În total, instituţiile de securitate de la Chișinău au efectuat peste 800 de percheziţii şi au ridicat peste 50 de milioane de lei, transferaţi de la Moscova prin contrabandă, dar și prin intermediul Promsveazbank, o bancă ruseasca, aflată sub sancțiuni internaționale”.


Procurorul general Ion Munteanu susţine că, din septembrie 2022 şi până acum, au fost dovedite mai multe forme de finanțare ilegală a unor formaţiuni politice aflate în coordonarea organizației criminale condusă de Ilan Șor.


ION MUNTEANU, procuror general: „În majoritatea cazurilor, mijloacele financiare au fost folosite în următoarele scopuri: coruperea alegătorilor, finanțarea ilicită a partidelor politice, remunerarea financiară ilicită a activiștilor, colectarea semnăturilor în favoarea unui anumit candidat, organizarea transportării alegătorilor la secțiile de votare, achitarea serviciilor protestatarilor folosiți în organizarea diferitor tipuri de proteste, precum și pregătire de personal special pentru încercări de destabilizare socială în caz de necesitate”.

BFCO


Ion Munteanu a mai declarat că noua schemă de finanțare, prin intermediul băncii rusești Promsveazbank, ar fi fost elaborată de serviciile speciale ale Federației Ruse şi, prin intermediul ei, se încearcă mituirea alegătorilor şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale.


ION MUNTEANU, procuror general: „S-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice. Aceștia sunt remunerați lunar pentru a plăti alegătorii să voteze pentru un anumit candidat care a fost anunțat cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie de către membrii partidului politic Șansă și blocul Victorie. Plățile erau destinate pentru participarea la mitinguri, flashmoburi și acțiuni de protest”.


Munteanu îndeamnă procurorii să se mobilizeze şi să investigheze cât mai rapid şi eficient aceste cazuri. De asemenea, oficialul a avut un mesaj și pentru întregul sistem juridic.


ION MUNTEANU, procuror general: „Dincolo de goana după onorarii, mai este și onestitatea noastră de a ne privi în ochi. De partea cui sunteți? Or, această rețea criminală nu ajungea la asemenea dimensiuni fără consultarea și suportul experților juriști rău intenționați, persoane care anterior au activat în calitate de polițiști, judecători, procurori sau avocați. Foști sau actuali, vă daţi seama unde vă faceţi datoria şi unde săvârşiţi o infracţiune?”.



De asemenea, Munteanu recunoaşte că Procuratura nu dispune de pârghii legale suficiente pentru a investiga și combate eficient cazurile de corupere electorală și finanțare ilegală a unor partide afiliate fugarului condamnat Ilan Șor. De aceea propune ca procurorii să fie instruiți în cercetarea cazurilor de corupere electorală și să fie create complete de judecători specializate în examinarea unor astfel de dosare. Precizăm că, în septembrie, a fost deschis un dosar penal ce vizează o schemă de corupție electorală derulată de organizația criminală condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Instituţiile de securitate au identificat peste 130.000 de persoane care fac parte din această rețea. Potrivit poliţiei, în perioada septembrie – octombrie, la membrii gruparii infracționale au ajuns, prin transferuri Promsveazbank, peste 39 milioane de dolari. Banii erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea "NU" la referendum.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter