Extern

Biden va permite Ucrainei să lovească unele ținte din Rusia cu arme furnizate de SUA

post-img
Biden si Zelenski

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, ar fi acordat Ucrainei permisiunea să folosească armele americane pentru a lovi ținte din Rusia, dar doar în apropierea regiunii Harkov, în care armata invadatoare a început, recent, noi operațiuni, relatează BBC, care citează surse din presa americană.

ZFR

„Președintele a dat indicații, recent, echipei sale să se asigure că Ucraina poate folosi armele americane în scopuri de contra-atac în Harkov, în așa fel încât Ucraina să poată lovi forțele ruse care atacă acolo sau care se pregătesc să atace”, ar fi declarat un oficial american de rang înalt, conform Politico, scrie Digi24.

Deși politica guvernului SUA de a nu permite lovituri cu rază lungă în interiorul teritoriului statului agresor cu arme americane rămâne în vigoare, cu această excepție, propaganda regimului criminal de la Kremlin va încerca, cel mai probabil, să forțeze ideea că această decizie este o „escaladare”. 

Totuşi, Politico subliniază că aceasta este o răsturnare majoră de situaţie ce va ajuta Ucraina să îşi apere mai bine cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, în apropiere de graniţa cu Rusia.

Statele Unite au transmis, până acum, că nu încurajează şi nu permit utilizarea armelor americane pentru atacuri directe împotriva Rusiei, dar secretarul de stat Antony Blinken, aflat miercuri la Chişinău, a avut unele nuanţări.

SUA își vor „ajusta și adapta” politicile

ZFR

El a declarat că SUA îşi vor „ajusta şi adapta” politicile, atunci când a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, despre poziţia actuală a SUA în această privinţă.

„Cred că ceea ce aţi văzut de-a lungul celor peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locaţiile, mijloacele pe care Rusia le foloseşte s-au schimbat, ne-am adaptat şi ne-am ajustat la asta. Este exact ceea ce vom face şi în continuare”, a spus el.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a precizat, de asemenea, că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat în funcţie de condiţiile de pe câmpul de luptă. „Şi acest lucru nu se va schimba”, a declarat el de la Washington.

„Dar, în acest moment, nu există, de asemenea, nicio schimbare în politica noastră”, a ţinut să puncteze Kirby. 

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, înainte de reuniunea de la Praga a miniştrilor de externe ai alianţei, că „a venit timpul” ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, Financial Times a relatat, joi, că SUA şi Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate, care este de natură să mai liniştească spiritele la Kiev, după ce relaţiile cu SUA au devenit mai tensionate ca niciodată, în parte şi din cauza faptului că administraţia Biden nu permite Ucrainei să folosească armamentul american pentru lovituri pe teritoriul rus.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter