Social

Peste 14 mii de familii din R. Moldova, dar şi refugiaţi, au beneficiat de ajutor financiar în cadrul proiectelor de educaţie şi dezvoltare

Peste 14 mii de familii din R. Moldova, dar şi refugiaţi, au beneficiat de ajutor financiar în cadrul proiectelor de educaţie şi dezvoltare

În ultimul an, peste 14 mii de familii din Republica Moldova, dar şi refugiaţi, în care cresc 34 de mii de copii, au beneficiat de ajutor financiar în cadrul proiectelor de educaţie şi dezvoltare. Sunt programe implementate de Ministerul Muncii şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, iar astăzi au fost făcute totalurile activităţilor. Cu această ocazie, la Chişinău a fost organizat un eveniment de suflet cu participarea beneficiarilor, care s-au arătat recunoscători pentru ajutorul material şi moral, ce le-a fost acordat.

Familia Nirean este una dintre cele care au beneficiat de asistenţă în cadrul Proiectului Protecţie, Incluziune şi Bunăstare. Alături de soţul său, Natalia creşte nouă copii. Femeia ne povesteşte că cei 11 membri se înghesuiau într-o casă bătrânească. Cu un ajutor financiar din partea programului, şi-au împlinit un vis, cel de a avea o casă mai mare.

NATALIA NIREAN beneficiar de sprijin familial: „Noi am beneficiat de suportul oferit de UNICEF în calitate de familie beneficiară. Am beneficiat de un ajutor în valoarea de 36 de mii de lei, fapt care ne-a servit la lărgirea spaţiului locativ. Am construit o bucătorie, un bloc sanitar, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. Susţinerea pentru noi mult contează, ne ajută şi ne motivează să mergem mai departe”.

Şi Nina Carabeţ spune că a prins curaj de a face faţă provocărilor vieţii datorită ajutorului oferit prin acelaşi program. Acum este asistent parental profesionist pentru propriul fiu diagnosticat cu autism.

NINA CARABEŢ asistent parental profesionist: „Noi deseori ca părinţi trebuie să demisionăm de la locul de bază şi să ne angajăm ca să fima lături de copilul nostru, dar prin acest program putem să ne păstrăm locul de muncă. Provocările sutn foarte provocatoare pentru că ne ciocnim de o incluziune care nu este inclusă”.

GALINA CIORBĂ asistent parental profesionist: „Copilul care îl am în asistenţă parentală profesionistă este un copil cu CES care are gradul II de invaliditate, cu retard metal. Am luat-o la vârsta de şase ani când nu ştia nici să vorbească. Nu ştia nici cum o cheamă, în prezent ea ştie multe, este în calsa a patra, dar îi este foarte greu ca să însuşească temele, să scrie, să înveţe”.

Şi mii de familii de refugiaţi ucraineni au beneficiat de asistenţă.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Bugetul acestui program a fost de 216 milioane de lei, aproximativ 17% din bugetul pe asistenţa socială din Republica Moldova. Miza pentru anul viitor este ca cu toţii împreună să putem aă administrăm sistemul mult mai eficient”.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „În această perioadă dificilă îmi doresc să nu scăpăm din vizor cea mai vulnerabilă categorie- cea a copiilor. A copiilor în situaţii de risc, a copiilor din familiile vulnerabile, a copiilor cu dizabilităţi sau a celort rămaşi fără ocrotirea părinţilor. Ei au nevoie de noi toţi pentru ajutor imediat”.

MAHA DAMAJ reprezentant UNICEF în Republica Moldova: „Angajamentul nostru de a asigura o viaţă decentă pentru fiecare copil în baza principiilor respective, interesului superior al copilul, care e neclintit. Acest obiectiv poate fi realizat doar conform unor eforturi comune pentru sprijinirea generaţiei viitoare.”

Programul Protecţie, Incluziune, Bunăstare: Consolidarea Asistenţei Sociale şi Protecţiei Copilului este implementat în baza Memorandumului de Înţelegere dintre UNICEF şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din Republica Moldova.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter