Justiție

Ministrul Justiţiei: Noua componenţă a CSM va fi stabilită abia la începutul lunii aprilie

Componenta CSM
Sursa video: TVR MOLDOVA

Noua componenţă a Consiliului Superior al Magistraturii va fi stabilită abia la începutul lunii aprilie. Estimarea îi aparţine ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, care spune că Adunarea Generală a Judecătorilor este programată abia la sfârşitul lui martie. Oficialul recunoaşte că acest proces este în întârziere, dar are şi o explicaţie - comisia de Pre-Vetting analizează atent fiecare dosar depus de candidaţii la o funcţie de membru CSM.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiţiei: „Da, este un pic de întârziere, dar este cumva independenţa comisiei, noi nu putem interveni, ei au decis să pună accent pe calitate în detrimentul vitezei, şi respectiv deciziile pe care le i-au, precum spun ei, ţin cont de cantitatea materilalor care urmează a fi analizate şi deciziile se bazează pe aceste materiale.”

Litvinenco mai spune că în următoarele zile Comisia de Pre-Vetting va finaliza evaluarea candidaţilor la CSM. Până acum, doar 5 din cei 28 de judecători înscrişi în concurs au trecut testul. 12 au fost descalificaţi şi nu mai pot participa la selecţie, iar alţii 11 candidaţi aşteaptă deciziile Comisiei. Cinci pretendenţi care nu au trecut testul au depus contestaţii la Curtea Supremă de Justiţie.

SERGIU LITVINENCO ministrul Justiţiei: „Conform calendarului emis de Comisie, planificarea este ca la final de martie să fie finalizată evaluarea şi în cazul lor, ceea ce înseamnă că la final de martie, început de aprilie noi vom avea noua componenţă a CSM-ului. De rând cu asta, se lucrează şi la evaluarea candidaţilor la CSP.”

Amintim că, anterior, preşedintele Maia Sandu spunea că noua componenţă a Consiliului Superior al Magistraturii şi a Consiliului Superior al Procurorilor trebuie să fie gata, cel târziu, până la sfârşitul anului trecut, lucru care nu s-a întâmplat.

CSM va fi format din 6 judecători aleşi prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor şi 6 reprezentanţi ai societăţii civile sau personalităţi din domeniul juridic, numiţi de Parlament. Comisia Indepententă "Pre-Veting", formată din şase membri selectaţi de Legislativ în aprilie anul trecut, evaluează judecători şi procurori ce vor fi numiţi la CSM şi CSP. Această comisie are mandat până pe 30 iunie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter