Justiție

Ministrul Justiției, după reglementările privind dosarele de mare corupție: Un prim pas în reformarea instituţiilor anticorupţie

Ministrul Justiției, după reglementările privind dosarele de mare corupție: Un prim pas în reformarea instituţiilor anticorupţie

Procuratura Anticorupție va investiga cauzele de corupție de nivel înalt, iar Centrul Naţional Anticorupţie se va ocupa de dosarele de corupție sistemică. Sunt modificările aduse la Codul de Procedură Penală, aprobate astăzi de Guvern. Autorităţile spun că noile reglementări sunt necesare în contextul în care, în prezent, atât CNA, cât și Procuratura Anticorupție, sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică, iar cazurile de rezonanţă bat pasul pe loc.

Competențele Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție vor fi delimitate. Procuratura Anticorupție va fi responsabilă de cercetarea cazurilor de corupție în care figurează șefi de stat, deputați, membri ai Guvernului, judecători și procurori. CNA se va ocupa, însă, de corupția sistemică. Responsabilii de urmărirea penală din cadrul Ministerului de Interne vor investiga aşa-numita corupţie mică, cu pejudicii de până la 50 de mii de lei.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: „Un prim pas în reformarea instituţiilor anticorupţie, aceasta este abia prima etapă. Ce trebuie să examineze Procuratura Anticorupţie, astfel încât ea ca instituţie de top în lupta cu corupţia şi investigarea cazurilor de corupţie să se axeze pe anumite categorii de infracţiuni, pe anumite categorii de subiecţi şi desigur valoarea prejudiciului cauzat, astfel încât procurorii din Procuratura Anticorupţie să livreze rezultate calitative.”

Experţii în Justiţie susţin că nu se avansează în lupta împotriva corupţiei, deoarece procurorii anticorupție au un volum ede muncă exagerat şi nu reuşesc să rezolve problemele corupţiei mari. Şi statistica demonstrează acest lucru. În pofida numărului mare de dosare, niciun demnitar de rang înalt nu a fost condamnat.

Majoritatea celor care au ajuns să fie investigați pentru acte de corupție sunt persoane care, în momentul inițierii cauzelor penale, nu mai dețineau funcții importante în stat: Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi, Eugeniu Nichiforciuc, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon şi alți foşti deputați.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: „Această delimitare este preconizată în trei luni după adoptarea proiectului de lege deoarece este nevoie şi de o perioadă de pregătire”.

Noile modificări asigură şi implementarea condiționalităților propuse de Comisia Europeană, după ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Luni, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, Maia Sandu a declarat că Parlamentul urmează să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, care va investiga corupția mare și corupția din sistemul judecătoresc. Instanţa trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter