Actualitate

O parte din România este la Chișinău. Orașe românești, denumiri pentru străzile din Chișinău

Orașe românești, denumiri pentru străzile din Chișinău
Sursa video: TVR MOLDOVA

În Chişinău găsim peste tot porţiuni din România. Numele celor mai mari oraşe româneşti sunt denumiri de străzi importante în capitala Republicii Moldova. Unele se întâlnesc în intersecţii care dau geografia peste cap. Altele amintesc mari personalităţi româneşti din toate domeniile. Ba chiar mai mult, există şi localităţi gemene peste Prut, exemplul fiind Sculeni, unde există şi un punct de trecere a frontierei.

SVETLANA GORE reporter TVR MOLDOVA: Alba Iulia, Suceava, Bacău, Timişoara sau Bucureşti. Toate sunt oraşe din România, dar care se regasesc si pe harta capitalei Republicii Moldova. Nu e o eroare, ci denumiri de străzi din Chișinău."

"Cum e să locuiţi pe strada Alba Iulia din Chişinău? Normal. Le-o schimbat demult, atunci din vremea sovietică a fost o denumire, pe urmă alta, pe urmă alta."

"Cum este să locuieşti pe strada Bacău care poartă denumirea unui oraş românesc? Ceva interesant. Cu emoţii parcă eşti într-o stradă înstrăinată."

În Chişinău sunt foarte multe denumiri legate de istoria României, care provin încă din perioada interbelică. Tematica unirii a fost inspirație în stabilirea numelor unor străzi, spun experţii în urbanism şi patrimoniu.

ION ȘTEFĂNIȚĂ expert în patrimoniu: "Avem strada 27 martie 1918. Strada Unirii, care actualmente este strada Sfatul Ţării. Când s-a votat unirea din 1918, la Alba Iulia, respectiv în sectorului Buiucani avem bd. Alba Iulia. În partea de jos a urbei, noi avem denumiri de străzi ca Petru Maior, Avram Iancu, Anton Pan sunt personalități care au lăsat o amprentă în istoria României. Strada Bucureşti care în perioada interbelică a avut denumirea prim-ministrului României, Ion Brăteanu."

SVETLANA GORE reporter TVR MOLDOVA: "Multe străzi din Chişinău poartă şi numele unor domnitori români. De exemplu, Mircea cel Bătrân, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Mihai Viteazu, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu şi alţii. Iar întâmplarea face ca aceștia să se învecineze, pe harta Chișinăului, cel puțin ciudat, cu alte personalități sau cu orașe unde nu au fost vreodată. Aici, în sectorul Râşcani din Chişinău, Matei Basarab își are reședința lângă Moscova, unul dintre bulevardele orașului.O altă intersecție bizară din Chişinău este Bucureşti cu Ismail. Dar avem şi intersecţii deloc întâmplătoare. De exemplu, Mihai Eminescu şi Veronica Micle – două simboluri ale poeziei româneşti."

"Bucureşti, Octavian, Goga, George Coşbuc, Vasile Alecsandri. Care mai este... Reflectă o integritate naţională, un spirit comun naţional."

ION ȘTEFĂNIȚĂ expert în patrimoniu: "Noi avem o istorie comună. Mă bucur că adevărul istoric, acele pagini de istorie sunt reconstituite prin atribuirea acestor toponime din istoria, Basarabia de altă dată."

Asemănările merg mai departe. Avem chiar şi localităţi care poartă aceeaşi denumire, de o parte şi de alta a Prutului.

DANIELA DANILOVA reporter TVR MOLDOVA: "Una dintre localităţile gemene este şi satul Sculeni din raionul Ungheni, Republica Moldova."

IOANA DOLEANU reporter TVR Iaşi: "Şi în România există satul Sculeni care se află în comuna Victoria din județul Iași. Localitatea este pe malul drept al Prutului, la granița cu Republica Moldova, pe malul opus față de localitatea cu același nume din țara vecină. De altfel, satul reprezintă şi un important punct de trecere a frontierei pe cale rutieră între România și Republica Moldova."

DANIELA DANILOVA reporter TVR MOLDOVA: "De fapt, circa 800 de localităţi din cele aproximativ 2.000 din Basarabia, existente în prezent, adică 40 la sută, au denumiri identice sau asemănătoare cu peste 2.350 de sate din România. Acestea ar mai fi: Călăraşi, Şişcani, Roşu, Budeşti, Frumoasa, Onișcani şi altele."

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter