Justiție

Amenzi pentru alegătorii care au luat bani de la gruparea "Șor"

Amenzi pentru alegătorii care au luat bani de la gruparea "Șor"

Poliția a identificat alegători care ar fi luat bani de la gruparea criminală Șor pentru a vota "NU" la Referendumul republican de duminică trecută și pentru un anumit candidat la prezidențiale, agreat de forţele pro-ruse. Toate aceste persoane riscă amenzi de până la 38 de mii de lei. Între timp, CNA a anunțat că a aplicat deja sanctiuni în valoare totală de peste un milion de lei pentru coruperea pasivă a alegătorilor.

BFCO

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: Poliția a anunțat că a indentificat persoane care ar fi luat bani de la gruparea criminală Șor în perioada campaniei electorale. E vorba de utilizatorii din Republica Moldova conectați la un sistem prin intermediul căruia au primit bani din Federația Rusă. Asta pentru a exclude folosirea banilor cash și, respectiv, limitarea informațiilor pe care ar fi putut să le obțină Poliţia naţională. Transferurile erau operate prin Promsvyazbank, bancă din Rusia aflată sub sancțiuni internaționale pentru că oferă sprijin armatei în războiul din Ucraina. Au fost identificate 130 de conturi în această bancă, unele dintre ele fiind folosite chiar şi de câte trei beneficiari. Banii au fost oferiți în schimbul voturilor pentru un anumit candidat la prezidențiale și pentru opțiunea "NU" la referendum privind modificarea Constiuției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Persoanele vizate riscă amenzi între 25 de mii și 37.500 de lei. Între timp, şi Centrul Național Anticorupție a anunțat astăzi că a aplicat deja amenzi în valoare aproximativ un milion de lei în 100 de cazuri de corupere electorală pasivă.

Contactat de TVR MOLDOVA, purtătorul de cuvânt al CNA a declarat că acum sunt examinate alte 350 de procesele-verbale contravenţionale de la Poliție, pentru acelaşi tip de nereguli. Cei care vor coopera, însă, cu anchetatorii și le vor oferi informații vor fi scutiți de la plata amenzilor, conform legii. În debutul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul Dorin Recean a vorbit despre manevrele de fraudare a alegerilor de duminica trecută.

DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova: Noi, Guvernul, trebuie să învăţăm o lecţie. Avem de lucrat cu cei care au spus "Nu", indiferent din ce cauză. Noi trebuie să mergem şi să le explicăm ce înseamnă să construim viaţa noastră prosperă, aici, acasă şi de ce nu trebuie să ne expunem acestui tip de fraudă, de fapt, fraudei electorale. Pentru următorul tur la alegeri din 3 noiembrie, opţiunea noastră este ca toată lumea să iasă la vot. Să ne mobilzăm. Toată lumea să iasă la vot, să voteze liber. Să votăm conştient şi nu pot ei frauda, atât timp cât noi putem vota.

Tot în ceea ce priveşte neregulile constatate la alegeri, preşedintele Maia Sandu a vorbit despre "un atentat asupra democrației" şi a spus că instituţiile statului au eşuat în a proteja votul cetăţenilor. Veronica Mihailov Moraru, ministrul Justiţiei, declară, însă, că ultimele modificări ale cadrului normativ permit cercetarea rapidă a cazurilor de corupere electorală, iar sancţiunile sunt destul de dure. Totuşi, ea a recunoscut că responsabilii din domeniul justiţiei trebuie să fie mai eficienţi cand vine vorba de pedepsirea acestor ilegalităţi.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: Trebuie să recunoaştem amploarea acestor acţiuni care au fost constatate. Deşi am constatat o mai bună mobilizae a organelor din patea poliţiei, CNA, procuratură din ultimele săptămâni, oervăm că amploarea acţiunilor constate necesită şi o mai bună mobilizare. În acest caz va trebui de examinat foarte atent sub aspect de acţiuni la caz, dar şi vom reflecta asupra cadrului normativ.

BFCO

Şi Adrian Efros, ministrul de Interne, recunoaşte că au existat lacune de comunicare între instituţiile de securitate şi promite că acestea se vor rezolva. El spune că în ziua scrutinului s-au înregistrat aproximativ 150 de incidente, dar cele mai multe ilegalităţi s-au comis, de fapt, în campania electorală.

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne: La moment sunt peste 400 de persoane care sunt investigate în aceste dosare, dar lista va fi mult mai mare. Aţi văzut declaraţiile Inspectoratului General de Poliţie despre încheierea instanţelor de judecată şi permisiunea naostră de a investiga mult mai adânc această infracţiune. Foarte curând Inspectoratul General de Poliţie va veni cu detalii.

Reamintim că oamenii legii au constatat mai multe cazuri de corupere a alegătorilor în perioada campaniei electorale. Doar în luna septembrie, aproximativ 15 milioane de dolari ar fi fost transferate din Federaţia Rusă pentru a convinge votanti din Republica Moldova să aleagă opţiunea "NU" la referendumul privind aderarea la UE. Aceștia au primit și indicații, prin Telegram, privind candidatul la prezidențiale pentru care trebuie să-și dea votul.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter