Politic

VIDEO. Valentin Naumescu: Asupra Guvernului de la Chișinău are loc un atac concertat finanțat de Moscova pentru răsturnarea puterii

post-img
Valentin Naumescu
Sursa foto: Facebook/Valentin Naumescu

Asupra Guvernului de la Chișinău are loc un atac concertat finanțat de Moscova pentru răsturnarea puterii. Declarația aparține președintelui think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din România, Valentin Naumescu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„De-o potrivă, pe ambele maluri ale Altanticului, și Statele Unite, și Uniunea Europeană, sunt pe acceași poziție în acest moment, asupra Guvernului pro-european pro-occidental de la Chișinău are loc un atac concertat finanțat de Moscova pentru răsturnarea puterii. Eu aș merge chiar mai departe, nu este vorba doar de aceasta. Curtea Constituțională va analiza acuzațiile de această posibilă infracțiune, dar dacă se dovedesc cred că se poate merge mai departe și se poate lua în considerare chiar și infracțiunea de trădare de țară”, a declarat Valentin Naumescu. 

Mai mult de atât, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din România consideră că Moscova era în căutarea unui om care să deservească intereselor de la Kremlin și se pare că Ilan Șor a corespuns cerințelor.

„Scriam acum câteva luni că Moscova își va căuta noul om în R. Moldova. Se pare că l-au găsit, l-au desemnat. Este vorba despre despre acest lider al partidului aflat în discuție (n. red. Partidul ȘOR). Sigur că Moscova are în continuare pârghii, influențe prin care poate încerca destabilizarea R. Moldova, dar depinde foarte mult de hotărârea autorităților de la Chișinău, de sprijinul pe care R. Moldova îl va primi îmn aceste momente extrem de grele, cruciale aș spune eu pentru statul R. Moldova, din partea UE, din partea SUA și aș adăuga aici, sper că lucrul acesta se simte din ce în ce mai mult la Chișinău, și din partea României” a punctat Valentin Naumescu. 

În context, liderul Platformei DA, Dinu Plângău susține că declararea Partidului ȘOR ca fiind ilegal are începuturi mai vechi, iar motivele la baza acestei cereri sunt multipe. 

„Multe argumente care pot fi invocate astăzi nu sunt străine nici atunci. Principalul imbolt în 2019 în care am început a vorbi atunci, am pregătit și sesizarea la Curtea Constituțională privind declararea neconstituționalității acestui partid este participarea urupării puterii în stat. În 2019 noi am avut două guverne care exercitau din nume propriu  puterea în R. Moldova. Mai mult ca atât, despre finanțarea ilegală a acestui partid nu cred că abia acum cineva a aflat. Din 2015 noi tot vorbim de furtul miliardului”, a declarat în platoul TVR Moldova liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău. 

„Un grup de deputați din Parlamentul Independenței am și publicat pe rețelele de socializare un fel de pre-aviz în care am adus argumentele că acțiunile întreprinse de partidul respectiv sunt neconstituționale, lezează demnitatea omului și încalcă articolul 4 din Declarația Universală a Drepturilor Omului care interzice servitutea și sclavagismul” a precizat expertul în drept constitutional, Alexandru Arseni. 

Ediția emisiunii „Punctul pen AZi” din 9 noiembrie poate fi urmărită mai jos.

Amintim că, Guvernul a avizat pozitiv proiectul hotărârii privind declararea neconstituţionalităţii Partidului Şor. Sesizarea urmează să fie depusă la Curtea Constituţională, care va decide dacă va scoate sau nu Partidul Şor în afara legii.

Propunerea a venit din partea ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, şi a fost inclusă suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei Executivului. Litvinenco a declarat că există toate motivele juridice pentru a scoate Partidul Şor în afara legii.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter