Social

Problema despăgubirilor în caz de accident rutier rămâne de actualitate și dă bătai de cap multor cetățeni. Ce soluții propun specialiștii

Problema despăgubirilor în caz de accident rutier rămâne de actualitate și dă bătai de cap multor cetățeni. Ce soluții propun specialiștii

Sute de accidente cu implicarea pietonilor se produc, în fiecare an, in Republica Moldova. Mulți oameni ajung la spital, rămân schilodiți sau cu traume pentru toată viața. Se pierd familii, locuri de muncă și oameni ce pot fi de folos societății. Toate acestea implică multe costuri iar vinovații ar trebui să plătească. Din nefericire, nu se întâmplă așa.

Familia Chincev încearcă să-și obțină drepturile cuvenite din septembrie 2022. Este un process in instanță după ce copilul lor a fost lovit un taxi în timp ce traversa strada regulamentar. Nu au primit niciun ban pentru tratamentele efectuate iar tatăl victimei nici nu știa că îi trebuie dovezi pentru banii cheltuiți.

RODION CHINCEV, tatăl victimei: "Procedura este următoarea se despăgubeşte numai ceea ce ai dovedit şi ai strans pe cecuri. Faptul ăsta nimeni nu mi l-a lămurit. Noi am ieşit din spital a trecut o perioadă după operaţie, post operaţie niciun cec nicio brânză noi nu am strâns. Asta este una, doi la mână au părinţii bani să achite nu au părinţii bani să achite, problema părinţilor sau a persoanei vătămate. Adică dacă nu are bani, poftim trebuie să aştepţi judecata."

Costurile pentru operaţii dar şi pentru şedinţele de kinetoterapie sunt de vreo 60 de mii de lei. Judecătorii trebuie să stabilească cât va achita compania de asigurări, însă părinţii nu mai au mari speranțe.

RODION CHINCEV, tatăl victimei: "Noi putem cere nemijlocit de la şofer despăgubirea morală. În cazul nostru, din cuvintele avocaţilor, juriştilor în Republica Moldova în cazurile date este foarte slab achitat prejudiciul. Poţi să ceri şi 100 şi 200 de mii, dar eu am înţeles că în cel mai bun caz dacă 50 de mii obţii spune mulţumesc."

Șoferul de taxi vinovat avea asigurare RCA dar sunt cazuri în care șoferii nu deţin asigurare sau fug de la locul accidentului. În aceste cazuri, victima poate cere despăgubiri de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, gestionat de Biroul Naţional al Asiguratorilor Auto.

ALINA OSOIANU director executiv, BNAA: "În anul 2022 au fost achitate 383 de cereri. 381 de cereri au fost au fost pentru daune materiale, pentru bunurile care au fost deteriorate urmare a accidentelor. De regulă sunt vehiculele implicate în accident şi pentru vătămări corporale au fost depuse două cereri de despăbugire, care au fost în cuantum de 50 de mii de lei."

Cea mai mare despăgubire achitată de acest fond este de un milion de lei. În cazul în care persoanele şi-au pierdut capacitatea de muncă în urma accidentului, suma despăgubirii se calculează în funcție de salariul pe care îl primeau în momentul în care s-a produs evenimentul.

ALINA OSOIANU director executiv, BNAA: "În rezultatul unui accident rutier cu deces, persoanele urmaşe, de regulă familia sunt îndreptăţite să depună o cerere de despăgubire pentru a le fi compensate cheltuielile legate de înmormântare. De asemenea dacă victima avea la întreţinere copii minori la fel se achită o indemnizaţie pentru copii minori sau dacă avea alte persoane la întreţinere."

Vinovatul de producerea accidentului este obligat să restituie banii în bugetul fondului. Procedura de despăgubire nu este cunoscută iar mulți oameni nu apelează la instanțe și din lipsa de încredere.

ALEXANDRU CEBANAŞ jurist: "Aceste procese sunt de lungă durată, deseori instanţele de judecată dispun acceptarea acestor acţiuni în principiu. Ulterior, părţile vătămate fiind nevoite să se adreseze în alte procese de judecată deja în ordine civilă care iarăşi durează. Şi iarăşi intervine tergiversarea proceselor, nesatisfacţia echitabilă a acelor sume acordate. Ceea ce nu este de dorit în cazul de faţă."

Șoferii trebuie să deţină poliță de asigurare obligatorie, iar companiile de asigurări trebuie să explice care este procedura de despăgubire şi în ce condiţii se poate refuza plata. Potrivit legii, asiguratorul este obligat să achite despagubirea în cel mult trei luni din data informării.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter