Extern

De la anexarea Crimeii, Rusia a încălcat 400 de tratate internaţionale, afirmă Ombudsmanul ucrainean

post-img
Crimeea

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, guvernul rus a încălcat aproximativ 400 de tratate internaţionale, inclusiv Convenţia ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, a declarat marţi Ombudsmanul ucrainean Dmitro Lubineţ, potrivit Agerpres.

'Din 2014, de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, Rusia a încălcat cu cinism aproape 400 de tratate internaţionale, inclusiv Convenţia ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială', a afirmat Lubineţ, a cărui declaraţie este citată de agenţia de presă Ukrinform.

Ombudsmanul, care este şi împuternicit al parlamentului ucrainean, a declarat că a depus o plângere împotriva Federaţiei Ruse cu privire la încălcarea respectivei convenţii la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU.

În această plângere, Rusia este acuzată că practică o politică de discriminare faţă de etnicii ucraineni şi tătari din Crimeea în timpul ocupaţiei.

Lubineţ a subliniat că, la nivel internaţional, discriminarea rasială este recunoscută ca fiind cea mai periculoasă formă de încălcare a drepturilor şi libertăţilor omului.

'Unul dintre cele mai discriminatorii procese ale ocupării teritoriului Ucrainei de către Rusia este ceea ce constituie o încălcare directă a normelor de drept internaţional şi, în special, a drepturilor omului pe motive etnice şi naţionale', a declarat Ombudsmanul ucrainean.

Potrivit acestuia, Rusia este un stat terorist care 'elimină ucrainenii doar pentru că sunt ucraineni', relochează şi deportează cu forţa copii ucraineni şi recurge la reprimarea popoarelor indigene din peninsula Crimeea.

Responsabilul de la Kiev a declarat că Ucraina a fost întotdeauna ataşată principiilor umanismului şi ale statului de drept, fără a restrânge libertăţile persoanelor de diferite naţionalităţi care trăiesc în ţară.

În acelaşi timp, Lubineţ a subliniat că în urma analizei sesizărilor cetăţenilor primite de Biroul Ombudsmanului şi a rezultatelor monitorizării mass-media, se poate concluziona că în ţară se înregistrează "atacuri pe bază de discriminare rasială şi de instigare la ură".

În opinia sa, este necesară creşterea nivelului de toleranţă în societatea ucraineană, în special prin promovarea unor campanii de sensibilizare între profesionişti şi grupuri de cetăţeni.

El a reamintit că marţi este Ziua internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale, proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1966, ca un avertisment adresat umanităţii împotriva consecinţelor tragice ale urii rasiale.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter