Social

Rămân fideli profesiei chiar dacă la sfârşit de lună ridică salarii mizere. Este situaţia majorităţii actorilor din Republica Moldova

Rămân fideli profesiei chiar dacă la sfârşit de lună ridică salarii mizere. Este situaţia majorităţii actorilor din Republica Moldova

Rămân fideli profesiei chiar dacă la sfârşit de lună ridică salarii mizere. Este situaţia majorităţii actorilor din Republica Moldova, care după ani de studii şi nenumărate ore petrecute pe scenă, sunt remuneraţi cu lefuri de nici şase mii de lei. Pentru a putea supravieţui, unii aleg să se angajeze chiar şi la patru locuri de muncă. Autorităţile din cultură spun că elaborează un nou plan de salarizare, ceea ce va duce la majorarea lefurilor.

Alexandru Pleşca este actor de la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu". Spune că mulţi dintre colegii său, artişti talentaţi, unii cu districţii de stat, au ales să tragă cortina profesiei, din cauza salariilor mizere.

ALEXANDRU PLEŞCA actor: „Un actor pe lângă faptul că este angajat într-o instituţie teatrală urmează să facă şi alte lucruri adică să fie angajat şi în altă parte numai ca să poată să întreţină familia, să se întreţină pe el, să îi ajungă bani de la o lună la alta. De exempu eu am făcut şi televiziune şi radio şi lector unieversitar la Academia de Arte. Deci a fost o perioadă când eram angajat în patru locuri, vă spun sincer. Şi la un Liceu cu profil teatral unde predam acta actorului”.

Rusanda este cea mai tânără actriță a Teatrului "Mihai Eminescu". Deşi rudele, prietenii i-au spus că din artă nu se câştigă bani, ea s-a ambiţionat să facă artă.

RUSANDA RADVAN actriţă: „O facem în primul rând cu sufetul. Joacă sufletul şi inima şi nuştiu dacă atunci se mai atrage atât de multă atenţie la ceea ce se află în portmoneu pentru că marea bogăţie a noastră este în suflet şi noi o facem pentru sufletul oamenilor. Iar oamenii când vin şi îşi mulţumesc pentru ceea ce le-ai dăruit că se încarcă de la noi este cea mai mare răsplată”.

Regizorul Alexandru Cozub spune că este pregătit pentru orice scenariu, inclusiv şi pentru cel în care unul dintre actorii buni va decide să părăsească echipa.  

ALEXANDRU COZUB regizor: „Noi lucrăm în continuare indiferent de crize. Ştiţi aici la noi oricum este şi se transformă într-o găuace. Oamenii se adună şi lucrează indiferent de ce se întamplă afară. Mi se pare asta corect fiindcă nu ne speriem noi de orice mică nisoare sau ploaie”.

Reprezentanţii Ministerului Culturii ne-a spus că elaborează un nou sistem de remunerare a personalului artistic din Republica Moldova.

REACŢIA MINISTERULUI CULTURII

"...Scopul reformării sistemului de salarizare a personalului artistic, de creaţie şi suport artistic din cadrul instituţiilor teatral-concertistice constă în: asigurarea unui sistem de salarizare transparent, echilibrat, decent şi capabil să remunereze angajaţii profesionişti din domeniul culturii; sporirea atractivităţii funcţiilor pentru diverşi actori cu renume şi tineri actori."

Astfel, în acest an, salariul mediu al unui actor ar putea creşte până la 7300 de lei. Instituţiile teatral-artistice au statut de instituţii publice, se află la autogestiune, dar beneficiază de suvenţionări din bugetul de stat.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter