Actualitate

Biroul Naţional de Statistică, aliniat la standardele europene de colectare şi procesare a datelor

Biroul Naţional de Statistică
Sursa video: TVR MOLDOVA

Sistemul Naţional de Statistică din Republica Moldova a fost modernizat cu spijinul financiar al Uniunii Europene şi în acest fel s-a aliniat la standardele europene de colectare şi procesare a datelor. Pentru implementarea proiectului, Uniunea Europeană a oferit 1,7 milioane de euro.

În cadrul proiectului ParStat, angajaţii Biroului Naţional de Statistică şi-au consolidat capacităţile şi abilităţile tehnice. Aceştia au beneficiat de instruiri în Italia, au învăţat să utilizeze noile instrumente IT de colectare a datelor şi au elaborat un nou eşantion pentru anchete.

OLEG CARA director general, BNS: „Au fost perfecţionate unele metodologii în conformitate cu prevederile icq-usului comunitar. De asemenea au fost implementate noi cercetări. A fost pusă baza pentru continuarea colectării datelor pentru pregătirea către Recensământul populaţiei. De asemenea în cadrul proiectului a fost realizată o versiune nouă a site-ului. ”

Proiectul de modernizare a Sistemului Naţional de Statistică din Republica Moldova a fost implemenatat în perioada 2019-2022, de un consorţium dintre Societatea geografică italiană şi Institutele Naţionale de Statistică din Italia, Polonia şi Danemarca.

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: „Noul web site pentru BNS a fost conceput şi implementat în conformitate cu standardele utilizate de instituţiile naţionale de statistică din UE. Acesta le va oferi utilizatorilor acces accesibil la date.”

Modernizarea Sistemului Naţional de Statistică este şi un element important în parcursul european al Republicii Moldova.

SVETLANA ŢURCANU secretar general adjunct al Guvernului: „Acest proces presupune creşterea necesităţilor în statistici noi, necesare  de a fundamenta deciziile noastre, politicile noastre. Toate cifrele, toate datele pe care le furnizează BNS stau la baza iniţierii, promovării documentelor noastre politice şi foarte mult depinde de aceste date cât de fundamentate vor fi aceste politici publice.”

Excelenţa Sa Tomasz Kobzdej ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: „Aderarea la UE presupune o viziune clară, decizii şi o coordonare bună a întregii administraţii. Pentru a întruni aceste condiţii e nevoie de date concrete, verificate, fiabile, de informaţii cu privire la societate, demografie, economie.  ”

Proiectul "Asistenţă tehnică Biroului Naţional de Statistică" este parte a programului "Sprijin pentru reforma Administraţiei Publice" în Republica Moldova. Valoarea acestuia este de 1,7 milioane de EURO.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter