În preajma sărbătorii de Bobotează, salvatorii din Republica Moldova au organizat o campanie de informare pentru cei care păstrează tradiţia de a se scălda în bazinele acvatice. În acest an, Inspectoratul General pentru Situaţi de Urgenţă a amenajat 56 de zone sigure pentru scufundări. Angajaţii IGSU au venit cu mai multe recomandări pentru cetăţeni.
Pentru ca scăldatul în bazinele acvatice în ziua de Bobotează să aibă loc în siguranţă, salvatorii şi angajaţii inspectoratelor de poliţie au pregătit un exerciţiu demonstrativ pentru cei care păstrează tradiţia.
ALEXANDRU BURLEA, scafandru, Direcţia salvare şi căutare nr. 1, IGSU: „M-am şters cu un prosop şi numaidecât trebuie să ne îmbrăcăm în haine groase. Mai apoi, trebuie să bem un ceai fierbinte. Înainte de asta, trebuie să facem câteva exerciţii, pentru ca să încălzim corpul înainte de a intra în apă. În apă trebuie să stăm nu mai mult de zece secunde şi totodată să ţinem cont de tehnica securităţii, aşa cum aţi văzut cu funia... Dacă este gheaţa groasă, se pune o scară de lemn, se fixează, persoana se ţine cu mâna de scară şi se scufundă.”
Iar medicii îndeamnă oamenii care vor să se scalde în această zi să aibă la ei un prosop, halat, plapumă groasă şi şlapi. Scufundarea în apa rece este contraindicată, însă, anumitor categorii de persoane.
VIORICA PŞINICINÎI, medic, Direcţia salvare şi căutare nr. 1, IGSU: „Nu este recomandat scufundatul pentru copii micuţi. Şi deja persoanele cu diferite patologii cardiace, respiratorii, cronice. Când avem o hipotermie, se evită alcoolul, cafeaua, bem doar ceai călduţ, stăm în încăpere călduţă şi frecăm corpul cu flanelă, cu material călduţ pentru a încălzi.”
Scăldatul în apa rece va fi permis doar în locuri special amenajate. Zonele vor fi patrulate de poliţişti şi salvatori, care vor avea grijă de siguranța oamenilor.
DUMITRU VIERU, şef, Direcţia Generală Prevenţie, IGSU: De comun cu angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, au fost create 37 de grupe mobile. Totodată, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a informat autorităţile publice locale, a efectuat măsuri de pregătire a locurilor cu episcopiilor locale şi a stabilit 56 de locaţii pe tot teritoriul R. Moldova. Sunt asigurate normele, regulile.
VASILE MACARI, colonel, Inspectoratul General de Carabinieri: „Noi vom fi implicați pentru a menține ordinea publică. Vreau să atragem atenția ca fiecare cetățean care va participa la măsuri să-și supravegheze bunurile personale. De asemenea vrem să atragem atenția cetățenilor ca, atunci când vin cu copiii la măsura respectivă, să-I aibă mereu în vizor, pentru că se pot pierde ușor în mulțime.”
DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: „În municipiul Chișinău, salvatorii au amenajat zece spații speciale pentru Bobotează. Cei care păstrează tradiția de a se scalda in aceasta zi, vor putea face acest lucru doar in bazinele de lângă stațiile de salvare ale IGSU.”
Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Botezul Domnului. În această zi, conform tradiției, unii oameni obişnuiesc să se scufunde în apele rece ale bazinelor acvatice.