Social

Peste 14 mii de solicitări la urgenţă, timp de o săptămână. Cel mai frecvent au apelat ambulanţa pacienţii cu boli cardiovasculare

post-img
imagine simbol

Timp de o săptămână, Dispeceratul comun de urgență IMSP CNAMUP a înregistrat 14220 solicitări, inclusiv 2044 la copii. Din numărul total - 344 solicitări au fost inutile, care nu corespund criteriilor de urgențe medico-chirurgicale. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5702 pacienți, dintre care 1239 copii au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești.

ZFR

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au apelat cel mai des persoanele cu urgențe cardiovasculare - 3352 solicitări, urmate de urgențele neurologice - 1955 solicitări și 1546 respiratorii. Intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 240 persoane cu accidente cerebrale vasculare și 41 cu sindrom coronarian acut.

Pe parcursul săptămânii, la 1384 cetățeni, inclusiv 322 copii cu diverse traumatisme li s-au acordat primul ajutor medical la etapa de prespital. Echipele AMU au fost solicitate pentru acordarea asistenței medicale urgente la 88 persoane, care au suferit în urma 66 accidente rutiere produse pe traseele țării. Ulterior, 74 pacienți, dintre care 15 copii au fost transportați la spital.

În perioada menționată, 72 persoane cu urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu au solicitat intervenția Serviciului AMUP, inclusiv 45 persoane cu mușcături/ înțepături de animale/insecte și 26 cu combustii. Totodată, la Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au parvenit 47 apeluri pe motivul urgențelor toxice de diferită geneză, inclusiv la 14 persoane cu intoxicație cu medicamente, 14 cu ciuperci, 6 cu alcool și 3 intoxicații cu monoxid sau bioxid de carbon.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter