Social

Circulația pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca va fi relansată după 25 de ani

post-img
CFM

Dupa 25 de ani, cursa de trenuri pentru transportul mărfurilor pe tronsonul de cale ferată Berezino (Ucraina)-Basarabeasca (Republica Moldova) se va redeschide din această toamnă, se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Astăzi s-a semnat Memorandumul de înțelegere dintre Ministerul  Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și  Ministerul Infrastructurii al Ucrainei cu privire la dezvoltarea  conexiunilor feroviare. Documentul a fost semnat de către vicepremierul  Andrei Spînu și ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr  Kubrakov.

Astfel, Republica Moldova va putea  exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind  redusă aglomerația în portul Reni. Totodată, prin intermediul acestui  segment de linie feroviară, Ucraina va putea exporta mărfuri în  Republica Moldova și în țările UE.

Relansarea circulației pe tronsonul de  cale ferată Berezino-Basarabeasca va transforma or. Basarabeasca într-un  hub logistic internațional, prin intermediul căruia va fi asigurată  conexiunea porturilor din Iujnîi, Odessa, Cernomorsk,  Belgorod-Dnestrovskii, Izmail, Reni, Giurgiulești, Galați, Brăila și  Constanța. În acest fel, complexele portuare vor deveni mai competitive,  iar beneficiarii serviciilor portuare vor avea o ofertă mai  diversificată.  

Precizăm că tronsonul de cale ferată  Berezino-Basarabeasca, pe teritoriul Ucrainei, a fost desfăcut în anul  1997. Construcția tronsonului urmează a fi efectuată pe o distanță de  aproximativ 23 de km. Din aceștia, 1,2 km de cale ferată vor fi  construiți pe teritoriul Republicii Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter