Actualitate

Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina? Experți: Ucrainenii au câștigat deja, ei au dovedit că sunt o națiune, care vor să își salveze identitatea și suveranitatea și vor fi greu de învins

post-img
captură foto

„Cred că în final ucrainenii au câștigat deja, ei au dovedit că sunt o națiune, că vor să își salveze identitatea și suveranitatea și vor fi greu de învins, greu de șters de pe hartă”, a opinat expertul militar Sandu-Valentin Mateiu în emisiunea „Impact Global” de la TVR Moldova.

BFCO

Expertul militar a spus că în 2024 războiul din Ucraina a fost unul de uzură, având în vedere resursa umană limitată a Ucrainei, dar și ajutorul Vestului, întrerupt la un moment dat și pus sub semnul întrebării după 20 ianuarie. 

„Cred că Trump are un plan ce din start nu va avantaja Ucraina și europenii. Și cred că Putin va avea grijă ca din start acest proces să îi dezavantajeze. Cred că un mare rol îl vor avea europenii care trebuie să arate că au unitate și capacitatea de a ajuta Ucraina, dar și de a influența planul lui Donald Trump. Pentru ucraineni, războiul este existențial și de aceea greu vor fi dovediți de un Kremlin în care Putin a început războiul de unul singur. Pentru ruși, războiul nu era existențial, dar pentru regimul Putin a devenit existențial”, a spus Sandu-Valentin Mateiu.

„Cred că ecuația se va rezolva în cadrul NATO, nu atât în cadrul UE. Nu cred în ideea ca dacă Ucraina este ștearsă de pe hartă, puțin probabil acest scenariu, Putin își va îndrepta privirea spre nord, își va îndrepta privirea spre sud, spre țările ortodoxe în care știm că R. Moldova este divizată, iar România a avut și ea testul pe care nu l-a trecut.” 

Până pe 20 ianuarie va fi război serios, a adăugat el, pentru că fiecare parte vrea să se poziționeze cât mai bine în perspectiva acestui plan de pace. „Vom avea război în continuare în 2025 pentru că greu de crezut că vreo parte va ceda din teritoriu. Vine un plan de pace, nici Trump nu știe cum arată. Cred că, în final, va rezista acea parte care e hotărâtă să meargă până la capăt și cred că aici Ucraina nu are de ales, iar Putin ca perrsoană nu are de ales. Rămâne întrebarea dacă în momentul critic o parte sau alta va ceda”, a mai spus Sandu-Valentin Mateiu.

Pe de altă parte, analistul de politică externă, Mihai Isac, este de părere că venirea lui Donald Trump la Casa Albă, după 20 ianuarie, va duce la o restructurare a modului în care este administrat ajutorul militar din partea SUA pentru Ucraina.

BFCO

„Dar nu vom asista la o abandonare a Ucrainei așa cum ar spera Federația Rusă. Faptul că Ucraina a rezistat în fața ofensivei militare ilegale ruse este o mărturie a capacității Occidentului de a sprijini Ucraina. Din nefericire și 2025 se anunță un an greu pentru Ucraina, dar cu siguranță Kievul nu și-a spus ultimul cuvânt și Rusia nu va avea zile ușoare pe frontul din Ucraina”, a opinat Mihai Isac.

Emisiunea ”Impact Global” poate fi urmărită în întregime mai jos:

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter