Extern

Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra portului Ismail - cel mai mare port al Ucrainei aflat la Dunăre

Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra portului Ismail - cel mai mare port al Ucrainei aflat la Dunăre

Noaptea trecută, Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra portului Ismail - cel mai mare din Ucraina, aflat la Dunăre. Trei persoane au fost rănite şi au fost avariate o clădire rezidențială şi infrastructura portuară. O echipă a ministerului Apărării de la Bucureşti caută posibile resturi de drone care, potrivit unor publicaţii, ar fi căzut într-o localitate din Tulcea. Victime şi distrugeri s-au înregistrat şi în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei care a fost ţinta a două atacuri cu rachete ruseşti.

Forţele aeriene ale Ucrainei au anunţat că au doborât 17 dintre cele 23 de drone kamikaze lansate de Rusia în timpul nopţii trecute. Cele mai multe au vizat portul Ismail de la frontiera cu România. Potrivit administraţiei militare a regiunii Odessa, bombardamentele rusești au distrus mai multe clădiri din port, inclusiv câteva camioane. Una dintre dronele ruseşti lansate asupra oraşului portuar Ismail a lovit un bloc de locuinţe cu cinci etaje rănind trei oameni doi dintre ei fiind internaţi la spital.


Atacurile nocturne ale Rusiei în apropierea forntierei Ucrainei cu România au provocat panică în rândul locuitorii din nordul judeţului Tulcea. Oamenii au primit mesaje RO-ALERT, prin care erau avertizaţi că mai multe drone se apropiau de graniţă. Au fost înregistrate 10 apeluri la 112 din cauza exploziilor provocate de ruşi în portul ucrainean Izmail, iar Forțele Aeriene Române au ridicat de la sol două avioane de luptă F-16. Potrivit mai multor publicaţii, una dintre drone sau cel puţin resturi ale acesteia ar fi căzut şi pe teritoriul României, informaţie neconfirmată deocamdată oficial. Acum, o echipă a ministerului Apărării de la Bucureşti caută posibile resturi de vehicule aeriene fără pilot care ar fi căzut pe malul românesc al Dunării. Tot noaptea trecută, Rusia a atacat cu două rachete o zonă rezidenţială şi alta industrială din oraşul Karkov din nord-vestul Ucrainei. Cel puţin o persoană a murit şi câteva au fost rănite. Una dintre rachetele ruseşti a distrus sediul biroului Fundației Elvețiene care se ocupă de deminarea oraşului. Şase dintre vehiculele fundației au fost avariate, în urma atacului care s-a produs la primele ore ale dimineții, înainte ca personalul să vină la muncă.


SERHII VIALIN, deminator în FSD: „Lucrez aici de puțin timp. Aş putea spune de vreo zece zile. Dar este foarte neplăcut când vii să te ocupi de deminarea terenurilor agricole... Noi nu sunt o organizație militară și nu au nimic de-a face cu asta. Deci, este foarte regretabil că s-a întâmplat acest lucru”.


Două persoane au fost rănite după ce bombardamentele rusești au lovit un "ecoparc" privat din Harkov, lovind grajdurile de cai care au fost incendiate. Caii au fost evacuați la timp, iar unul dintre angajați a suferit răni la brațe și picioare. Autorităţil locale continuă să estimeze consecinţele atacurile aeriene ruseşti.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter