Actualitate

Fermierii anunţă pentru joi un nou protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău

Fermierii anunţă pentru joi un nou protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău

Fermierii anunţă pentru mâine un nou protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chisinau. Ei aşteptă un răspuns de la Guvern cu privire la compensaţii. Dacă nu le vor fi satisfăcute revendicările, protestatarii amenință că vor organiza un mars pe străzile Chişinăului. Ministrul Agriculturii spune că examinează solicitarea fermierilor, însă nu promite să le dea un răspuns în termenii ceruţi de aceştia.

ZFR

Membrii Asociaţiei ,,Forţa Fermierilor" cer compensaţii financiare pentru cei ce ce au suferit pierderi mari în producţia agricolă. Ei propun să le fie acordate 500 de milioane de lei din fondul pe 2024 de subvenţionare în agricultură iar 200 de milioane, din fondul de intervenţie al Guvernului.

ION PLĂMĂDEALĂ preşedinte, Asociaţia ,,Forţa Fermierilor":„Ne referim în special la declaraţia pe care noi am propus-o spre examinare, cu privire la moratoriu, cu privire la compensaţii şi multe altele. Ni s-a promis că mâine până la ora 11 vom avea un răspuns, în privinţa la punctul doi, se referă la compensaţii grupa a doua. În cazul în care noi la 11 nu vom avea acest răspuns, vom parcurge la măsurile prevăzute în declaraţiile prealabile. Adică avem văzut pentru prima parte a zilei un marş, avem şi după masă.”

Ministrul Agriculturii a declarat, pentru TVR MOLDOVA, că solicitarea fermierilor este examinată.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Cu răspuns la această întrebare vom veni mâine, joi, nu până la 11, pe parcursul zilei. Noi nu am avut stabilit nicio fel de întâlnire până la 11 şi niciun fel de răspuns. Nu a fost stabiilt aşa ceva. Noi am avut ieri prima şedinţă ... dificultate de plată.”

Pentru a rezolva problemele fermierilor, ministrul urmează să aibă întrevederi și cu directorul Băncii Naţionale pentru a stabili numărul agenţilor economici care au ajuns în incapacitate de plată. Reamintim că, săptămâna trecută, agricultorii din mai multe raioane au organizat proteste în Chişinău.

Ei au blocat una dintre cele mai importante străzi de la intrarea în oraş, și au parcat utilaje agricole în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Fermierii mici şi mijlocii cer să fie scutiţi de penalităţile bancare pentru un an şi să beneficieze de compensaţii directe la hectar, după exemplul Uniunii Europene. Ei mai vor restricţionarea, până pe 31 martie 2024, a importului de cereale din Ucraina.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor