Politic

ULTIMA ORĂ! EXCLUSIV. Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi R. Moldova la începutul anului 2023

Atac Federația Rusă
Sursa video: TVR MOLDOVA

Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina. Asta susține directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, într-un interviu, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.

Potrivit oficialului, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.

ALEXANDRU MUSTEAŢĂ, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate: „Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt."

Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.

Mai multe informații la acest subiect urmăriți la jurnalul orei 18:00 din această seară.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter