Politic

VIDEO. Prim-ministrul Dorin Recean, la dezbaterile generale din cadrul Sesiunii a 79-a a Adunării Generale a ONU. „Drumul nostru european este o chestiune de interes național vital și cea mai puternică garanție a păcii, democrației și dezvoltării”

post-img
Dorin Recean

Șeful Guvernului de la Chișinău susține un discurs în plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, subliniind contribuția Republicii Moldova la soluționarea problemelor globale, precum securitatea regională, schimbările climatice și va pleda pentru întărirea cooperării internaționale în cadrul ONU.

ZFR

 

Drumul european al Republicii Moldova este o chestiune de interes național vital și cea mai puternică garanție a păcii, democrației și dezvoltării. Este mesajul transmis de prim-ministrul Dorin Recean în cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), ce se desfășoară la New York, SUA. 

 

Premierul a subliniat că pacea, securitatea și schimbările climatice sunt provocările generației noastre, iar forul internațional este un prilej unic de a aborda în comun aceste probleme fundamentale de pe agenda globală și de a menţine dialogul la nivel multilateral.

 

ZFR

Actualitatea acestor subiecte este dictată, mai ales, de agresiunea rusească în Ucraina, care amenință structura ordinii internaționale. 

 

„Ucraina luptă acum nu doar pentru statalitatea sa, pentru națiunea și existența sa. Ea luptă pentru libertatea fiecărei națiuni de a alege și de a-și urmări propriile aspirații naționale. Moldova este solidară cu Ucraina în apărarea împotriva agresiunii Kremlinului. Și îndemnăm comunitatea internațională să ofere în timp util tot sprijinul necesar Ucrainei”, a declarant premierul Dorin Recean.

 

Șeful Guvernului de la Chișinău a mai specificat că, în pofida războiului la granița noastră, Moldova rămâne un contributor activ și angajat la securitatea regională: „Suntem un partener de încredere pentru vecinii noștri, România și Ucraina, precum și pentru Uniunea Europeană. Am menținut pacea și securitatea în Moldova. În același timp, am sprijinit eforturile umanitare primind peste 1 milion de refugiați ucraineni”.

 

În context, prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că țara noastră își dorește soluționarea justă și pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Premierul a lansat un apel către comunitatea internațională să reafirme necesitatea retragerii imediate și necondiționate a trupelor rusești din Republica Moldova. 

 

În această ordine de idei, premierul Dorin Recean a subliniat că autoritățile de la Chișinău lucrează intensiv pentru a deveni membru al familiei pașnice și prospere a Uniunii Europene. Acțiunile prioritare vizează curățarea sistemului de justiție, creșterea rezilienței economice, modernizarea infrastructurii, asigurarea securității energetice, dar și sporirea capacității instituțiilor.

 

„Ne angajăm să fim pregătiți să aderăm la UE până în 2030. Drumul nostru european este o chestiune de interes național vital și cea mai puternică garanție a păcii, democrației și dezvoltării. Pe 20 octombrie, Moldova își va reafirma alegerea europeană într-un referendum, pentru a consacra integrarea europeană în constituția noastră”, a subliniat prim-ministrul.

 

Pe finalul discursului său, premierul Dorin Recean s-a referit la schimbările climatice, care afectează și Republica Moldova, și a salutat adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a Pactului pentru Viitor. „Acesta este un pas semnificativ către construirea unei ordini globale mai eficiente, incluzive și durabile și reafirmă responsabilitatea noastră colectivă față de generațiile viitoare. Ne angajăm să lucrăm alături de comunitatea internațională pentru a transforma aceste angajamente în acțiuni concrete care vor modela o lume mai bună și mai rezilientă”, a reliefat prim-ministrul.

 

Cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU are ca temă centrală „Unitate în diversitate pentru pace, dezvoltare durabilă și demnitate umană pentru toți, pretutindeni”. În cadrul vizitei în SUA, Dorin Recean va mai avea întrevederi de nivel înalt, inclusiv cu conducerea ONU, iar pe finalul vizitei se va întâlni cu reprezentanți ai diasporei moldovenești în SUA.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter