Social

Alunecări de teren în sectorul Telecentru din Chişinău

video

Fuge pământul în sectorul Telecentru din Chişinău. În spatele unor blocuri de pe strada Tudor Strişcă s-a format un crater imens. Autoritățile au fost informate dar deocamdată nu au luat niciun fel de măsuri.

ZFR

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „După cum puteți vedea, în urma alunecării de teren, în această pădure s-a format o gaură imensă. Mai mulți copaci s-au prăbușit cu tot cu rădăcină. În apropierea acestei zone, sunt și câteva blocuri de locuinţe.”

În zona este și o ţeavă de canalizare dar locuitorii din zona nu par îngrijorați.

„Da, la sigur, cunoaştem. -Nu vă pune în gardă, nu sunteţi stresată? -Nu, parcă tot ok.”

„Nu cunoaştem nimic... -Dar imagini presupun că aţi văzut? -  Da, erau careva imagini pe internet dar sunt sigur că asociaţia are grijă şi va corecta situaţia aceasta...”

Autorităţile au fost sesizate încă din luna martie. Atunci, pretorul sectorului Centru, Vlad Hîncu, a spus că a informat toate instituţiile abilitate. Dar fără rezultat. Nici Primăria nici cei de la Pretură nu au raspuns la telefon pentru detalii. Specialiştii sunt de acord că există riscul ca alunecările de teren să se amplifice.

ZFR

IGOR NICOARĂ, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie: „Dacă noi avem doi factori: primul, intercalaţia de roci permiabile şi impermiabile ceea ce noi avem la faţa locului, înclinaţia pantei, ceea ce noi tot avem acolo, este pericol de dezvoltare a alunecărilor de teren. Şi mai este un factor, umezeala sporită. Fiecare centru locativ din zonă, toate curţile sunt betonate şi toate apele pluviale se scurg în acea gaură.”

În cazul unui cutremur, situaţia poate să se agraveze.

IGOR NICOARĂ, directorul Institutului de Geologie şi Seismologie: „Trebuie să fie pe tot versantul, făcute sisteme de drenaj ca apele pluviale să fie evacuate de pe versant să nu pătrundă în rocă.”

Reprezentanţii Inspectoratului Naţional pentru Supraveghere Tehnică susțin că au anunţat Pretura Centru despre necesitatea efectuării unei expertize tehnice. Urma să se creeze o comisie specializată, însă nu au primit nicio informaţie. Între timp, grup de locatari a făcut o petiție prin care s-au arătat îngrijoraţi de situatia din zonă.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter