Social

Criză de manuale, la început de an şcolar

Criză de manuale, la început de an şcolar

Criză de manuale, la început de an şcolar. În unele instituţii de învăţământ din Chişinău, sunt clase unde mai mulți elevi învață din aceleaşi cărţi sau folosesc manuale în format online. În timp ce bibliotecarii bat pe la uşile școlilor pentru a împrumuta cărțile necesare, Ministerul Educaţiei promite să rezolve problema până la sfârşitul lunii septembrie.

„Am Limba Rusă, Limba Română, Matematica... – Ce cărţi îţi lipsesc? – Informatica, Chimia, Biologia, doar că am scos la printer unele cărţi... şi Istoria. Caut pe internet, pe telefon, le deschid online sau printez unele pagini.”

Liceul Teoretic ,,Liviu Deleanu" din sectorul Buiucani este una dintre școli care are un deficit de manuale școlare. Criza a apărut după ce în liceu s-au transferat elevi de la alte institutii de invățamânt, peste estimările făcute la inceput de an școlar.

VIORICA ŢURCAN bibliotecar: „Nu numai la unele obiecte, dar nu avem seturi întregi. De exemplu în clasa a X-a, pe parcursul anilor, noi am avut câte 60 de elevi şi deci am comandat 80 de seturi. Dar anul acesta am împrumutat de la alte şcoli, deoarece avem 102 elevi şi plus cinci profesori, deci trebuie aproximativ 107 seturi. La clasa a IX-a nu mi-a ajuns cărţi. Am avut 110 seturi la 155 de elevi… şi nu am găsit de unde să împrumut. E criză în tot oraşul”.

Această problem se repetă în fiecare an iar profesorii sunt nevoiți să caute soluţii.

ANA BÎTCĂ director adjunct, Liceul Teoretic ,,Liviu Deleanu": „Peste vară, odată cu fluxul elevilor dintr-o instituţie în alta, de la sat la oraş, noi nu putem şti sigur câţi elevi vom avea într-o instituţie. În general, când sunt repartizate manualele la clasă, ne străduim să fie repartizate proporţional, cel puţin câte un manual la doi copii”.


Criză de manuale este în special la disciplinele: Matematică, limbi străine, la Istoria Românilor şi Universală.

ANDREI PAVALOI şef, Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport„ :Colegii din cadrul Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport au încercat să întreprindă mai multe măsuri pentru a acoperi deficitul de manuale şcolare, făcând demersuri către organele competente, dar şi la colegii din raioane”.


DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Din cauza migrației interne și a creșterii numărului de copii în unele raioane și în special în Chișinău, s-a creat un deficit de manuale. Pe parcursul următoarelor săptămâni, ne străduim să asigurăm cât mai rapid acest proces de mutare a manualelor”.


În acest an, elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal învaţă din 43 de titluri noi de manuale.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter