Justiție

Amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru cazurile de corupere electorală la persoanele care au luat sau au oferit bani la alegerile prezidenţiale şi referendum

video

Peste două milioane de lei. Este suma amenzilor aplicate de poliţie pentru cazurile de corupere electorală. Vorbim despre persoanele care au luat şi au oferit bani la alegerile prezidenţiale şi referendumul republican, susţine Centrul Național Anticorupție. În prezent, mai sunt în proces de examinare aproximativ 1000 de procese-verbale ajunse la poliţie.

BFCO

Alegerile prezidenţiale din trei noiembrie vor fi strict monitorizate de oamenii legii, susţine ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

ADRIAN EFROS ministrul Afacerilor Interne: În scrutinul doi vor fi deschise 1988 de secţii de votare. Noi vom asigura la fiecare secţie de votare un poliţist pentru menţinerea ordinii publice. În aceiaşi zi vor fi constituite grupe mobile de investigaţii. Am sesizat CEC-ul şi le-am pus la dispoziţie un număr de telefon, o linie fiebinte pentru a sesiza organele de poliţie superioare în cazul în care vo avea deficienţe de comunicare.

Între timp, Ziarul de Gardă a publicat, astăzi, un interviu cu un fost activist al rețelei criminale Șor. Bărbatul a mărturisit că a acceptat oferta, dar sumele promise nu i-au fost plătite.

Bărbatul spune că a renunţat să mai activeze în cadrul reţelei dirijate de Şor, de la Moscova, după ce poliţia și-a intensificat acțiunile de cercetare și reținere a celor implicaţi în schemele ilegale. În arest la domiciliu se află şi Raisa Surdu, protagonista investigației "În slujba Moscovei", realizată la fel de Ziarul de Gardă. Femeia suspectată de corupere electorală neagă că a luat bani de la gruparea Şor.

RAISA SURDU suspectă de corupere electorală: Foarte mult regret şi mai mult nu o să fie aşa. Nu am ştiut ce se va întâmpla cu asta. Ne spunea că banii ne vor veni ca ajutor la pensionari. Ajutor pentru pensii ne aduceau bani, să primim. Eu aşa demult am vrut să mă duc, şi doamna care a filmat de la Ziarul de Gardă şi ei îi spuneam că m-am săturat şi nu vreau mai mult.

BFCO

Investigația jurnalistică și materialele din anchetă arată că oamenii din reţeaua criminală ar fi primit, lunar, sume de bani pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului republican. Transferurile ilegale se făceau în ruble ruseşti, prin intermediul băncii ruse "Promsviazbank", aflată sub sancțiuni internaționale. Suma unui singur transfer putea să ajungă şi la 45 de mii de lei.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Investigațiile Poliției, CNA şi procurorilor au demonstrat amploarea votului a fost furat, plătit şi cumpărat din 20 octombrie care a fost fără precedent. Am observat că exista interpretări si chiar manipulări. Gruparea criminală încearcă să le spună la oameni că va trece 3 noiembrie şi uitaţi de penalităţi şi amenzi. Eu vreau să atrag atenţia că investigațiile vor continua și după 3, 4 sau 5 noiembrie şi ele nu se opresc până când toți cei care au comis infracțiuni nu vor fi pedepsiți, dacă nu colaborează cu ancheta.

Acum câteva zile, şi procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, a declarat că schema de fraudare a alegerilor din Republica Moldova, pusă la cale de fugarul Ilan Şor, este coordonată de serviciile secrete din Rusia. Ion Munteanu a mai precizat că prin aceeaşi schemă se încearcă mituirea alegătorilor şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Alegătorii sunt îndemnaţi să sune la 112 dacă sunt martorii unui act de corupere electorală.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter