Mai mulţi credinciosi în frunte cu parohul Bisericii "Sfinții Martiri Brâncoveni" din Soroca au protestat cu icoane şi pancarte în faţa primăriei. Ei cer administraţiei locale să le ofere dreptul de folosinţă pe 99 de ani asupra terenului pe care se află lăcaşul de cult. Parohul sustine că nu se poate construi nimic pe terenul lăcaşului de cult dacă autoritatile refuză să le ofere dreptul de folosinţă pe un termen mai lung.
Biserica românească "Sfinții Martiri Brâncoveni" din Soroca a fost construită in urma cu 13 ani și aparține Mitropoliei Basarabiei. A fost construită cu sprijinul României, însă terenul aparține primăriei Soroca.
Parohia cere dreptul de folosință asupra terenului pe un termen de 99 de ani, cu dreptul de a construi. Reprezentaţii Consiliului municipal au votat însă doar pentru 2 ani. În semn de protest față de decizia consilierilor, peste o mie de oameni au semnat o petiție.
Preotul Sorin Huluță, parohul bisericii, a renunțat la titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Soroca, acordat chiar în ședința în care s-a luat decizia controversată.
SORIN HULUȚA paroh, Biserica Sfinții Martiri Brâncoveni, Soroca: „Cerem normalitate, cerem în cadrul legii, nu în afara legii, cerem un superficie pe 99 de ani pentru Biserica Sfinții Martiri Brâncoveni, Soroca. Am venit astăzi să depunem o petiţie, împreună cu peste 1 150 de semnături strânse.”
Reprezentanţii administraţiei locale spun că vor propune reexaminarea deciziei în următoarea ședință a Consiliului municipal, nu înainte însă de a organiza audieri publice.
LILIA PILIPEȚCHI primar, municipiul Soroca: „Va fi din nou pusă pe ordinea de zi dar vor fi create, probabil, două grupuri de lucru care se vor ocupa pe această dimensiune.”
NICOLAE LEȘAN secretar al Consiliului Municipal Soroca: „Primăria municipiului Soroca dar şi Consiliul Municpal sunt cu ochii asupra la tot ceea ce se întâmplă. Decizia este publicată în Registrul actului local. Urmează oficiul teritorial a Cancelariei de Stat să se expună referitor la legalitatea cazului.”
Biserica de lemn, în stil maramureșean, cu hramul "Sfinții Martiri Brâncoveni" a fost ctitorită în perioada 2011-2012, si este un centru spiritual și cultural pentru localnici, dar și o atracție turistică în raionul Soroca.