Politic

Nicolae Ciucă a depus flori la locurile de veci ale unor personalităţi marcante în istoria modernă a neamului românesc, la Chișinău

Nicolae Ciucă a depus flori la locurile de veci ale unor personalităţi marcante în istoria modernă a neamului românesc, la Chișinău

Cei 106 ani de la unirea Basarabiei cu România au fost celebraţi în avans la Chişinău. O delegaţie de oficiali de la Bucureşti, condusă de preşedintele senatului, Nicolae Ciucă, a depus flori la locurile de veci ale unor personalităţi marcante în istoria modernă a neamului românesc. Printre acestea - scriitorul Grigore Vieru şi cuplul de artişti Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Nicolae Ciucă a adus un buchet de trandafiri albi la mormântul lui Grigore Vieru. A fost întâmpinat de fiul marelui poet, care i-a dăruit o colecţie cu poezii şi un manuscris original semnat de regretatul scriitor.

CĂLIN VIERU, fiul lui Grigore Vieru: „Noi în familie, am considerat că a venit timpul să-l facem cadou. De ce anume acestă zi, fiindcă e primul oficial de aşa rang care vine să ne viziteze fruntaşii.”

Nicolae Ciucă a depus flori şi la mormântul lui Anton Crihan, unul dintre semnatarii actului unirii Basarabiei cu România, de acum 106 ani. La evenimentul de comemorare au mai participat secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu, europarlamentarul român, Bogdan Rareş, şi deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova.

NICOLAE CIUCĂ, preşedintele Senatului României: „Am venit astăzi să-i cinstitm pe cei care au trudit cu toată fiinţa lor, toată viaţa lor pentru a păstra vie memoria evenimentului de la 1918.”

BOGDAN RAREŞ, europarlamentar român: „Important să ne cunoaştem istoria, şi e imortant să ne cunoaştem valorile şi să nu ne dăm niciodată speranţa. Unirea naşte puterea şi că unirea noastră comuna se va desăvârşi în mijlocul Europei comune.”

ALEXANDRU ARSENI, preşedinte, Asociaţia "Parlamentul Independenţei": „Acest eveniment de astăzi a culminat cu înţelepciunea în complexitatea sa a unităţii noastre naţionale. Care s-a început de la omagierea celor care au săvârşit actul unirii, care au suportat, după aceea consecinţele.”

Unirea Basarabiei cu România a fost votată în data de 27 martie 1918. A fost de fapt reunificarea vechii provincii româneşti Basarabia, ruptă de Moldova şi alipită abuziv, în 1812, la Rusia. Anual, în această zi, în mai multe oraşe româneşti au loc mai multe manifestaţii social-culturale.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter