Actualitate

Fragmentele de metal găsite ieri în iazul din Hîrbovăţ aparţin unei rachete militare de tip S-300, ministrul Afacerilor Interne

post-img
Fragmentele de metal

Fragmentele de metal găsite ieri în iazul din Hîrbovăţ, Anenii Noi aparţin unei rachete militare de tip S-300. Informaţia a fost confirmată pentru TVR Moldova de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

ZFR

Astăzi, în zonă continuă cercetările, iar la faţa locului sunt specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, dar și de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ministerul afacerilor interne a întreprins măsuri speciale de protecție a lacului Hârbovăț, raionul Anenii Noi, urmare a resturilor de rachetă descoperite în urmă cu o zi, existând suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie și componenta cu explozibil a rachetei prăbușite.


În prezent în zonă este interzis accesul persoanelor, poliția asigurând paza perimetrului. La fața locului sunt efective ale Poliției naționale, IGSU, Carabinieri și ale Poliției de Frontieră.


De asemenea, specialiștii Bombteh ai IGP sunt și ei prezenți la fața locului. Aceștia analizează soluția optimă pentru înlăturarea explozibilului, în ipoteza în care pe fundul lacului ar fi găsită componenta cu material exploziv.

Specialiștii în domeniu hidrotehnic procedează la golirea apei din lacul Hârbovăț pentru a facilita intervenția specialiștilor pirotehnicieni.

ZFR


Se precizează că nu există pericol pentru populație, zona fiind izolată, iar primele locuințe se află la o distanță de 1 kilometru față de zona de pericol.


Localnicii din Hârbovăț au anunțat autoritățile că în lacul din apropiere au observat unele componente care puteau proveni de la o racheta, care este posibil să se fi prăbușit în acea zonă. Autoritățile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiștii să identifice tipul și proveniența de fabricație a acesteia.


Amintim că un fragment de metal, ce pare a fi dintr-o rachetă militară, a fost găsit, ieri, lângă satul Hîrbovăţ, raionul Anenii Noi. Obiectul a fost descoperit într-un iaz, la 25 kilometri de satul Chiţcani din regiunea transnistreană, acolo unde, zilele trecute, au mai fost găsite resturi ce par a fi dintr-o rachetă. Autoritățile au început o anchetă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter