În primul semestru al anului curent, peste 80% din exporturi și 53% din importurile agenților economici din regiunea transnistreană au vizat Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.
Potrivit Biroului politici de reintegrare, în această perioadă, s-a înregistrat din nou o creștere a tranzacțiilor de import-export cu statele membre ale UE.
„Suspendarea activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene urmare a războiului din Ucraina au determinat schimbarea lanțurilor logistice și o reorientare semnificativă a activității comerciale din regiune către piețele din Uniunea Europeană (UE). Aceasta a dus și la întărirea legăturilor comerciale interne cu malul drept al Nistrului, consolidând conexiunea economică și logistică între cele două maluri”, a precizat instituția.
Astfel, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit peste 80%, o nouă cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. În anul 2023 această cifră a fost de peste 70%.
La fel, în aceeași perioadă, se constată o menținere a relațiilor comerciale de import cu UE, și atinge indicatorul de 53%.
Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, au rămas: România, Polonia, Cehia, Italia, Bulgaria, Germania, Slovacia, Franța, Letonia, Austria etc.