Cel mai recent pachet de teste de siguranță realizat de EuroNCAP a adus laolaltă mai multe autovehicule ale unor mărci europene și din China. Patru dintre modelele testate nu au reușit să obțină scorul maxim, oprindu-se la patru stele. Dacia Bigster, cel mai noi model al mărcii, a fost de asemenea testat, relevă datele analizate de Profit.ro.
EuroNCAP a finalizat testele unui pachet mai amplu de automobile din Europa, între acestea aflându-se și Dacia Bigster, primul SUV compact al mărcii românești. Încă o dată, testele au arătat locul în care se află Dacia cu sistemele sale de siguranță, despre care spune că se limitează la echipamentele impuse de legislație.
În total, EuroNCAP a testat de data aceasta 16 vehicule, dintre care a fost un model comercial, Ford Custom, și mai multe automobile cu propulsie complet electrică sau multi-energie. Au primit 5 stele modelele Audi A5 PHEV, Audi Q5, MG S5 EV, Tesla Model 3 facelift, Toyota C-HR, Voyah Curaj și VW Tayron.
Au primit patru stele Ford Tourneo Custom, Kia EV3, Opel Grandland, Peugeot 3008, Peugeot 5008, Renault 4 E-Tech și VW Transporter. Dacia Bigster a fost notată cu 3 stele, la același nivel cu Dacia Duster. Juriul EuroNCAP nu a ratat ocazia să facă observații referitoare la modelul produs la Mioveni, spunând că „își reafirmă reputația de mașină simplă și de buget”.
Pentru modelul Dacia, scorurile au fost de 69 de puncte la protecția adulților, 85 de puncte la protecția copiilor, 60% la protecția pietonilor și cicliștilor, precum și 57% la sistemele de asistență. Printre observațiile EuroNCAP putem remarca protecția relativ slabă la impactul lateral, pentru șofer, dar și un punctaj slab la siguranța asistată din cauza punctelor puține oferite pentru monitorizarea ocupanților.
Dacă pentru modelul Dacia nu sunt surprize, mașina fiind echipată, practic, cu aceleași sisteme și tehnologii ca Duster, pentru modelele care au primit 4 stele situația este mai puțin plăcută, mai ales că vorbim despre mașini care costă cu câteva mii bune peste Bigster.
Recent, șeful Dacia, Denis le Vot, a declarat într-un interviu că marca pe care o conduce „nu vânează stele EuroNCAP”, ci echipează mașinile cu sistemele de siguranță esențiale, pe care le impune legea, pentru a păstra costurile de producție la un nivel scăzut. El a făcut o paralelă cu mașinile second-hand mai vechi de 5-6 ani, care astăzi ar avea un nivel de „zero stele sau stele negative”, dacă ar fi testate.