Extern

Japonia ridică de la sol avioane de vânătoare pentru interceptarea unor aparate ruse lângă coastele sale

post-img
Avioane de vânătoare
Sursa foto: tvr/simbol

Japonia a ridicat joi de la sol avioane de vânătoare după ce a detectat două avioane de recunoaştere ruseşti în apropierea coastelor sale - unul în Oceanul Pacific şi celălalt în Marea Japoniei - a anunţat Statul Major al armatei japoneze într-un scurt comunicat, citat de AFP.

Acest incident, care nu este primul de acest fel, intervine la câteva zile după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat la summitul G7 de la Hiroshima, în vestul Japoniei, unde toţi membrii grupului celor mai puternice economii ale lumii şi-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în faţa invaziei ruse.

Japonia aplică sancţiuni economice şi financiare adoptate împotriva Rusiei de G7 şi de alte ţări occidentale după declanşarea invaziei Moscovei în Ucraina cu 15 luni în urmă.

În trecut, Japonia a încercat să îşi îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, dar la ora actuală Tokyo consideră puterea militară rusă în Extremul Orient şi cooperarea acesteia cu China drept o gravă ameninţarea pentru securitatea teritoriului nipon.

În mai 2022, avioane de vânătoare ruseşti şi chineze au efectuat în comun un zbor într-o zonă din apropierea Japoniei, chiar imediat după o reuniune la Tokyo a liderilor 'Quad', o alianţă informală de securitate în Asia-Pacific ce grupează SUA, Japonia, Australia şi India.

Iar mai recent, Rusia a procedat la manevre militare în Marea Japoniei, exerciţii la care au fost efectuate simulări de tiruri cu rachete. Rusia consideră Japonia drept o ţară "ostilă", aşa cum le consideră pe toate ţările membre ale Uniunii Europene, SUA şi alţi aliaţi ai acestora, precum Regatul Unit şi Australia.

Înainte de războiul declanşat de Moscova în Ucraina în februarie 2022, Japonia avea deja o relaţie complicată şi uneori sinuoasă cu Rusia. Cele două ţări nu au semnat un tratat de pace după cel de-al Doilea Război Mondial, toate eforturile în acest sens fiind blocate de o dispută teritorială cu privire la patru insule din lanţul Kurilelor de Sud (Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai ), ocupate şi apoi anexate de Moscova după acest conflict şi denumite de Japonia "Teritoriile de Nord".

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter