Evenimente şi Campanii

Interviul Telejurnalului, invitat, Andrei Spînu. „R. Moldova, ținta unui război energetic”

post-img
Andrei Spînu
Sursa foto: RISE Moldova

Urmăriți Interviul Telejurnalului” cu ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

 


REPORTER -„RM trece printr-o criză energetică fără precedent. De la 1 noiembrie Gazprom livreară RM doar 51 la sută din volumul de gaz prevăzut în constract. RM înregistrează şi un deficit de energie care vaiază d ela o zi al alta acesta este acoperit de România prin contractul de avarie.”

„Cum depăşim această criză, care sunt soluţiile şi cât de dificil este drumul spre independenţa energetică a Rm aflăm de la vicepremierul, minstrul Infrastrcuturii şi Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

Începând cu 1 noiembrie, centrala de la Cuciurgan a refuzat să mai semneze un contract cu autorităţile de la Chişinău privind furnizarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Era previzibilă această decizie a Tiraspolului?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „De la 1 noiembrie Fedraţia Rusă a  decis să reducă cu 50 la sută volumul de gaz pentru RM, acesta este momentul în care am ajuns să avem deficit de energie electrică. Respectiv şi staţia de la Cuciurgan nu mai primeşte suficient gaz ca să poată să producă energie electrică pentru toată ţara.  
Noi asta am discutat ca din acel gaz pe care-l avem din 5,7 mil m3 pe zi considerăm că MGRES ar putea livra  cel puţin 45 la sută din necesarul pentru malul drept.”


REPORTER- Joacă cumva Tiraspolul un joc dublu?

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Haideţi să aşteptăm să vedem cum vor derula lucrurile în zilele următoare. Acum cumpărăm, avem câteva contracte comerciale cu anumite companii din România vorbim de OMV Petrom şi Nuclearelectrica. Suplimentar Energocom cumpără de pe bursa română de energie electrică OPCOM cantităţi necesare  pentru a acoperi deficitul. De la începutul săptămânii am avut un deficit mai mare, astăzi avem un deficit mai mic şi respectiv vedem ce reuşim să cumpărăm în zile următoarele.”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Sunt doi factori care influenţează acest deficit, primul este volumul de energie, care reuşim să-l achiziţionăm de pe piaţă şi doi- economiile care le facem. Or, dacă noi ca ţară, ca fiecare în parte reuşim să economisim mai mult energie electrică fără a fi nevoie să deconectăm în masă cetăţenii, atunci acest deficit va fi mai mic.”

REPORTER - La ce preţ achiziţionăm de pe bursa română de energie?

ANDREI SPÎNU vicepremier Ministru al Infrastructurii: „Preţul este diferit. De exemplu luni preţul mediu de achiziţie a fost de 162 de euro.”

REPORTER -„ Cât ar putea dura această situaţie, să cumpărăm zilnic energie electrică, sau am putea semna contracte pe un termen mai lung?„

ANDREI SPÎNU vicepremier Ministru al Infrastructurii: „Evident că noi ne dorim să semnăm contracte pe termen mai lung cu furnizori din România şi nu doar. Cel mai pesimist scenariu este să cumpărăm energie electrică de pe burse până la sf. iernii. Până la sf. lunii februarie, martie inclusiv pentru că după ce Federaţia Rusă a atacat, după ultimele date,  40% din infrastrcutura  de producere a energiei electrice din Ucraina, în toată regiunea se atestă un deficit, mă refer nu doar la Moldova, inclusiv România, Polonia şi toată zona.”

REPORTER -„ Cât de uşor este să identificăm surse alternative de aprovizionare cu energie electrică? Zilnic sunt cumpărate şi volume necesare de gaz pentru a fi depozitate în România şi Ucraina. Este uşor să găsim volumele necesare pe piaţă liberă?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Este foarte multă lume în spate care lucrează ca Moldova să aibă gaz, energie electrică şi gaze. Pornin de la Guvern, Energocom, Ministerul de Extrene. Toată lumea este implicată pentru a găsi soluţii în această perioadă complicată. Această criză nu este doar a RM, este criza întregii Europe şi este cumva creată artificial de F. Rusă. Evident că nu este uşor dar atunci când ne uităm în Ucraina, care eroic luptă pentru libertate, pace, efortul nostru este mult mai mic decât sacrificiul pe care-l fac oamenii din Ucraina. Să nu uităm că avem un război, nu imaginar, dar real cu rachete care au căzut şi pe teritoriul RM şi să înţelegem că până când acest război nu se va opri şi nu se va ajunge la pace, această criză nu se va termina.”

REPORTER Din ce bani sunt achiziţionate volumele de gaz dar şi energia electrică cumărate de pe piaţa liberă?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Gazul este achiziţionat din creditul BERD semnat la începutl anului, carea  fost ratificat de Parlament în vară. este vorba de acele 300 mil euro, primele 100 de mil deja au fost utilizate  şi avem deja volume serioase de rezerve.”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Energia electrică este cumpărată din resursele companiei de stat Energocom şi evident din tariful pe care-l  achităm cu toţii, pe care-l plătesc cetăţenii noştri.”

REPORTER - „RM a mai făcut un pas spre diversificare, Bulgaria a anunţat că oferă reţele pe care le are pentru transportarea gazului. De unde am putea aduce gaz, cum ar urma să aibă loc acest proces?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Facem toate acţiunile necesare, mă refer la Energocom ca să pregătim toate contractele ca să putem aduce contract de oriunde din lume, la modul serios. Cu România s-a semnat, cu Bulgaria s-a semnat, se discută cu Grecia, vom semna şi cu Polonia. Noi vrem să ne asigurăm că în momentul în care vom putea cumpăra gaz, să nu fie nicio barieră  pentru a-l transporta în RM. În acest sens a fost semnat acel contract cu BulgarTransGaz. Respectiv prin Bulgaria, România putem aduce gaz din Marea Mediterană NLG, în special, prin Grecia şi putem accesa volume de gaz din zona Caspică Azerbadjan, în mod special, care prin Turcia-Bulgaria ar putea ajunge prin România în Moldova. Suntem în discuţii cu foarte multe ţări pentru a identifica este un efort care nu se întâmplă peste noapte, dar sunt încrezător că vom semna contracte şi cu alţi furnizori decât am avut până acum.”    

REPORTER - „Pe 1 noiembrie, liderii ţărilor nordice au decis să ajute R. Moldova şi Ucraina să-şi asigure volumul necesar de gaze. Cum ar putea veni acest ajutor?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Gazul ar putea să vină prin Marea Baltică, să ajungă prin ţările baltice sau prin Polonia folosind sistemle lor de transport, apoi Ucraina şi Moldova. Norvegia este un mare producător de gaz, ar putea să ne ajute cu volumele necesare de gaz la un preţ mai bun sau la un preţ de piaţă dar cu o amânare a plăţii pentru o perioadă mai lungă. De ex. 5 sau 10 ani ca să nu fie o presiune foarte mare pe cetăţeni. Am vazut şi anunţul Norvegiei care este gata să ofere RM un suport de 10 mil de euro pentru a ajuta prin, compensaţii, cetăţenii noştri. Nu mai suntem o ţară izolată, suntem o ţară parte a UE, avem statut de ţară candidată şi acest lucru ne ajută foarte mult.”

REPORTER - În cazul în care Gazprom închide robinetul şi sunt bombardate reţelele de infrastructură din Ucraina noi avem posibilităţi tehnice de a aduce gaz, care să ocolească Ucraina?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Noi avem gazoductul Iaşi-Ungheni care este principala sursa, care nu traversează niciun fel Ucraina. În acest sens, dacă se va ajunge la situaţia că Rusia va bombarda şi sistemul de transport de gaze din Ucraina atunci evident că folosim gazoductul Iaşi-Ungheni penzru a transporta gaze.”

REPORTER -„ Capacitatea acestuia permite să transportăm volumele necesare?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Capacitatea lui, cu economiile necesare ne asigură întregul volum  pentru perioada rece  a anului. Am trecut Termoelectrica la păcură, cetăţenii au făcut un efort considerabil în septembrie 37% a scăzut consumul de gaze. Respectiv volumele necesare  pentru toată ţara  sunt mai mici decât erau anul trecut.”

REPORTER - „Volumele de gaz pe care le-am achiziţionat şi sunt depozitate pe ce perioadă ar putea să ne ajungă?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „Dacă vorbim de volumele care le avem astăzi ne ajung minim pe o lună grea de iarnă, dar într-o perioadă normală ar putea să ne ajungă chiar şi pentru o lună jumătate, două.”

REPORTER -„ Anterior aţi spus că se poartă discuţii cu România pentru a semna contracte pe termen lung. Există această posibilitate? Ar putea România să ne asigure integral şi cu gaz şi cu energie electrică?”

ANDREI SPÎNU vicepremier, ministru al Infrastructurii: „România este partenerul nostru de suflet în tot ce facem şi evident că în situaţia de criză România tot are probleme, dar pentru  ţara noastră ar fi o salvare să avem un contract pe termen lung atât pe gaz cât şi pe energia electrică cu România. Ce se întâmplă acum, pe energia electrică deja sunt aceste contracte. Sunt sigur că în momentul în care vom avea mai multă energie electrică  şi gaz în România nu văd niciun motiv de ce să nu semnăm un contract pe termen lung care să asigure ambele ţări cu resurse energetice. Urmăresc cu foarte mare atenţie acţiunile Ministerului Energiei din RO, Guvernul Energiei în domeniul energetic şi sunt optimist că în următorii 3-4 ani, România va avea suficientă energie electrică şi gaz ca să asigure şi ţara noastră. Noi suntem înconjuraţi de prieteni. Este o luptă a întregii Europe, în frunte cu Ucraina, care luptă pentru libertatea şi securitatea întregii regiuni. Luptăm pentru independenţa şi suveranitatea ţării. Nu este un război cu atac de bombe pentru ţara noastră, dar este un război economic, energetic împortiva ţării noastre. Un război hibrid.  Beneficiez de această ocazie şi-i rog pe toţi, primari, companii, cetăţeni, tineri, bătrâni, să facem un efort consistent în această perioadă. Pentru că nu vreau să ajungem în situaţia să fim nevoiţi să deconectăm în masă cetăţenii .  Este un moment critic, complicat, dar solidari, uniţi vom depăşim, sunt sigur de asta.”

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter