Actualitate

O enciclopedie a Marii Uniri a fost lansată la Chişinău. Lucrarea este un omagiu adus tuturor celor care au făurit Marea Unire

O enciclopedie a Marii Uniri a fost lansată la Chişinău. Lucrarea este un omagiu adus tuturor celor care au făurit Marea Unire

O enciclopedie a Marii Uniri a fost lansată la Chişinău. Cartea include studii importante privind centenarul luptei pentru reîntregire şi a fost scrisă de istorici de pe ambele maluri ale Prutului. Lucrarea este un omagiu adus luptătorilor de pe front şi celor care au făurit Marea Unire.

In cele aproape 1700 de pagini ale enciclopediei sunt studiile istoricilor din România şi Republica Moldova, realizate cu prilejul centenarului Marii Uniri de la 1918. Ideea aparţine profesorul universitar Ion Solcanu, iar cercetătorii au muncit mai bine de trei ani.

ION SOLCANU autor, istoric din România: Volumul s-a dorit un omagiu adus eroilor care şi-au sacrificat viaţa pe diverse fronturi. Volumul este unul amplu – 1712 pagini. Este realizat de cel care vă vorbeşte, împreună cu un colectiv de autori, de istorici de mare valoare, din România şi din Republica Moldova”.

ANATOL PETRENCU coautor, istoric din Republica Moldova: „Au fost incluse aici, în carte, şi imaginile busturilor şi monumentelor, şi plăcilor comemorative care au fost restaurate, restabilite, cum a fost în cazul lui Rusanovschi.

ADRIAN-BOGDAN CEOBANU coautor, istoric din România: „Din punctul meu de vedere este o contribuţie importantă pentru istorografia românească. E o primă încercare şi, zicem noi, reuşită de a aduna la un loc cele mai importante lucrări, ceea ce am reuşit să strângem în ultimii ani, mă refer la studiile publicate în perioada 2014 – 2020. Sunt aproximativ 9000 de titluri”.

Cartea este un foarte bun instrument de lucru pentru istorici, profesori şi studenţi.

SILVIA GROSU doctor conferenţiar, lector universitar USM: Ştiţi, o ediţie enciclopedică întotdeauna te impresionează. Când te uiţi la volumul de muncă, te gândeşti: dar mai e posibil să se concentreze cineva pe aşa teme şi să le face complex?!”

GHEORGHE NEGRU istoric din Republica Moldova: „Într-adevăr, este o carte care sunt sigur că va contribui şi la limpezirea minţilor de aici, de la Chişinău, deoarece e plină de informaţii esenţiale”:

Enciclopedia a apărut într-un tiraj de peste 1000 de exemplare și poat fi găsită şi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter