Extern

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

post-img
G7

În cadrul reuniunii de vineri, miniștrii de externe ai G7 ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite, precum și Înaltul Reprezentant al UE, au condamnat în termenii cei mai fermi războiului Rusiei împotriva Ucrainei și au cerut Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente, informează comunicatul oficial.

Întâlnirea  s-a axat pe vinovăția Rusiei pentru agravarea crizei alimentare  mondiale ca urmare a războiului. Miniștrii de externe ai G7 au precizat  că războiul Rusiei împotriva Ucrainei exacerbează insecuritatea  alimentară, inclusiv prin blocarea Mării Negre, bombardarea silozurilor  de cereale și a porturilor și prin deteriorarea infrastructurii agricole  ucrainene.

Miniștrii  au respins narațiunea falsă și dezinformarea Rusiei cu privire la  sancțiuni. Toate sancțiunile G7 includ scutiri pentru a permite  produselor alimentare și agricole rusești să ajungă pe piețele globale.

Aceștia  și-au exprimat sprijinul față de eforturile Organizației Națiunilor  Unite de a redeschide urgent o rută a Mării Negre pentru cereale și față  de Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru culoarele de solidaritate UE - Ucraina pentru transportul de cereale pe cale rutieră, feroviară și pe șlepuri  către piețele mondiale, la care țările G7 contribuie în mod activ.

Mai mult,  miniștrii de externe ai G7 au subliniat din nou sprijinul lor de  neclintit pentru Ucraina, inclusiv asistența militară și de apărare,  atât timp cât va fi necesar. Aceștia au promis asistență umanitară,  sprijin pentru reconstrucție și stabilizare pentru Ucraina, precum și  pentru a spori capacitatea de rezistență a țărilor învecinate, în  special a Republicii Moldova, care este afectată în mod deosebit de  afluxul de refugiați ucraineni.

 În plus,  aceștia au salutat decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei și  Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Miniștrii  de externe ai G7 au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la  stadiul actual al pregătirilor pentru summitul G7 de la Elmau din 26-28  iunie, cu accent pe prioritățile liderilor G7 în materie de politică  externă și de securitate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter