Economic

Activitatea misiunilor diplomatice și progresele înregistrate în promovarea intereselor economice ale Republicii Moldova, discutate la Parlament

post-img
Activitatea misiunilor diplomatice și progresele înregistrate în promovarea intereselor economice ale Republicii Moldova, discutate la Parlament

Comisia politică externă și integrare europeană a organizat audieri publice asupra activității misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Informația a fost prezentată de vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe Mihail Popșoi, care s-a referit și la mecanismele de consolidare a serviciului diplomatic al țării noastre, precum și la sporirea eficienței și calității acestuia.

Vicepremierul Mihail Popșoi a prezentat rezultatele activității Ministerului și a misiunilor diplomatice în ultimii doi ani. „Prioritățile politicii externe s-au axat pe identificarea modalităților optime și reciproc avantajoase pentru consolidarea cooperării bilaterale în materie de securitate și reziliență economică, fortificarea parteneriatelor strategice, identificarea soluțiilor alternative de asigurare cu energie, având la bază prioritatea de amortizare a prejudiciilor economice și crizei umanitare, cauzate de războiul injust și neprovocat din țara vecină”, a accentuat ministrul Afacerilor Externe.

La fel, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o intensificare a dialogului politic bilateral la nivel înalt cu mai multe state ale lumii. Respectiv, Belgia, Danemarca, Olanda și Grecia au deschis  ambasade cu sediul la Chișinău, iar Spania și Irlanda au anunțat deciziile de a înființa ambasade rezidente în Republica Moldova. De asemenea, în 2022 au fost semnate 55 de tratate bilaterale, iar în 2023 – 51, cele mai multe dintre ele fiind destinate diasporei moldovenești. Drept rezultat, în prezent, țara noastră are încheiate 10 acorduri în domeniul conversiunii permiselor de conducere și alte 48 de tratate în domeniul securității sociale.

„Este important, în continuare, să consolidăm capacitățile misiunilor noastre pentru a continua eficient dialogul politic, pentru a deschide toate posibilitățile economice”, a adăugat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru.

De asemenea, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au audiat informații despre activitatea birourilor comercial – economice în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și eforturile depuse în procesul de promovare a intereselor economice ale Republicii Moldova. Raportul a fost prezentat de Cristina Ceban, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, care s-a referit la acțiunile realizate în vederea promovării exporturilor, atragerea investițiilor străine, precum și identificarea posibilității negocierii și semnării acordurilor preferențiale.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter