Economic

FMI: Economia Republicii Moldova va stagna, chiar dacă autoritățile acționează corect

post-img
FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează pentru anul 2022 o stagnare a Produsului Intern Brut real din Republica Moldova din cauza înrăutățirii perspectivelor economice globale, ruperii lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor de producție. Situația, și așa anevoiaosă, este agravată de impactul secetei asupra sectorului agricol.

În același timp, misiunea FMI declară că acțiunile întreprinse de  autoritățile de la Chișinău sunt coerente și bine țintite, scrie anticorupție.md.

O  misiune a FMI, care a evaluat în perioada 20 iulie-8 august mersul  programului de trei ani,  a apreciat activitatea Guvernului, însă a  făcut prognoze mai puțin optimiste în ceea ce privește evoluția  economiei. 

Pentru a menține încrederea populației, Fondul  recomandă autorităților de la Chișinău implementarea cu fermitate a unui  pachet de reforme cuprinzător cu susținerea în continuare a FMI și  altor parteneri.

Totodată, politica monetară, aplicată de Banca  Națională a Moldovei a fost calificată drept „eficientă la ancorarea  așteptărilor privind inflația”.

Amintim că la finele ultimei  vizite la Chișinău, experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au  ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile Republicii Moldova  cu privire la finalizarea primei evaluări a programului susținut prin  Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, se  menționa într-un comunicat al instituției financiare.

„Acest acord  se preconizează a fi aprobat de către Consiliul de directori executivi  al FMI în luna septembrie anul curent. După ședința Consiliului de  directori executivi al FMI, Republica Moldova va putea accesa 20,65  milioane drepturi speciale de tragere (circa 27 milioane dolari).  Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului se va  ridica la circa 245 milioane dolari”, a declarat atunci Ruben Atoyan,  șeful misiunii FMI.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter