Social

Cele mai aromate şi gustoase fructe şi legume de sezon, dar şi alte bunătăţi, la târgul "Mai Bun", organizat în Parcul Alunelul din Chişinău

Cele mai aromate şi gustoase fructe şi legume de sezon, dar şi alte bunătăţi, la târgul "Mai Bun", organizat în Parcul Alunelul din Chişinău

Cele mai aromate şi gustoase fructe şi legume de sezon, dar şi alte bunătăţi, sunt de vânzare, în acest week-end, la târgul "Mai Bun", organizat în Parcul Alunelul din Chişinău. Zeci de producători îi îmbie pe vizitatorii târgului cu produse autohtone de cea mai bună calitate, dar şi artizanat ieşit din mâinile pricepute ale meşterilor locali.

Gabriela a venit din satul Codreanca, raionul Străşeni, unde familia ei se ocupă de mai bine de 11 ani cu agricultura. Astăzi au avut pe tarabă caise din prima producţie a anului.

GABRIELA VALAC producător: Astăzi la târg am venit cireşele Summit şi cu primele caise care le avem mâine în livadă şi sperăm ca toţi oamenii să le guste pentru că sunt foaret gustoase. Noi în fiecare an şi la sezon facem analizele fitosanitare ca să nu depăşim normele admisibile.

ION VASIE JECHIU producător: Venim de la Orhei cu pâinică de casă. Văd că pe lângă pâinică mai aveţi acolo şi babă neagră? – Da, avem şi babă neagră şi învârtită, după tradiţiile vechi. – Cine le-a preparat? – Eu. Brânza este de la vacile noastre, laptele tot, ouăle sunt de casă

MARIANA URSACHI producător: Noi venim din Taxobeni, Făleşti unde părinţii mei produc verdeaţă. Începând de la leuştean, măcriş, rucola, pătrunjel, ceapă, mărar, salată. Noi avem foarte mare nevoei de susţinere pentru că este singura noastră sursă de venit şi chiar avem nevoie de susţinere.

"Am luat branză. Tradiţional de fiecare dată luăm câte o bucată, est ecea mai gustoasă, vin băieţii tocmai de la Glodeni cu brânză de oi. De fiecare dată vin cu plinul de la târg pentru că aşteaptă şi copii acasă ceva bunişor"

"Cum vi se pare organizarea unor astfel de târguri? Foarte superb, deoarece se promovează foaret mulţi producători autohtoni, ceea ce este foarte fain."

"Super, este minunat. Noi venim aici regulat, practic de fiecare dată când se face suntem aici. – Ce urmează să mai procuraţi? – Suc de cătină numai decât, poate mere sau nişte dulciuri"

Târgul a oferit vizitatorilor şi oportunitatea de a descoperi și cumpăra o varietate de produse artizanale, toate create cu măiestrie de meşteri locali. Alături de soţul ei, doamna Olga dă formă lemnului, pe care îl transformă în jucării şi instrumente muzicale. La târg a venit împreună cu cele două surori, una croşetează păpuşi, cealaltă face ciupici.

OLGA GRIGORIEV producător: Eu sunt educatoare şi mi le fac după ce îmi trebuieşte mie la gradiniţă pentru copii. De exemplu clopoţelul îl folosesc când am nevoie să concentrez copii, să le trag atenţia. Kalimba o folosesc când le spun povestea şi asta îi linişteşte, La ce preţ este o astfel de jucărie? – 300 de lei.

Astfel de târguri care îi susţin pe producătorii autohtoni au loc în fiecare wekeend în toate sectoarele municipiului Chişinău.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter