Deputații aleși în urma alegerilor din 2021 şi-au încheiat mandatul de patru ani. La ultimă şedinţă, de la care a lipsit opozitia, a fost adoptată Declaraţia cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Documentul stabileşte că, până la sfârșitul acestui an, vor fi îndeplinite condițiile necesare pentru începerea negocierilor pe grupuri de capitole.
În Declarația adoptată cu votul a 62 de deputaţi se reafirmă angajamentul Republicii Moldova și SE FACE APEL LA toate forțele politice, instituțiile publice și societatea civilă să contribuie la realizarea obiectivului național de aderare la Uniunea Europeană.
DOINA GHERMAN, vicepreşedintele Parlamentului: Parlamentul Republicii Moldova reafirmă angajamentul ferm faţă de parcursul ireversibil de integrare europeană. Face apel la viitorul Parlamentu constituit în urma alegerilor din 28 septembrie 2025, să menţină cursul european al Republicii Moldova, să asigure continuitatea şi accelerarea procesului de aderare.
La finalul ședinței, președintele Parlamentului a făcut un bilanț al actualei legislaturi, a vorbit despre gestionarea crizei pandemice, sprijinul acordat refugiaților și depășirea crizei energetice. El a reamintit despre importanța desfășurării corecte a alegerilor din toamnă și necesitatea combaterii oricăror acte de corupție sau tentative de ingerință străină.
IGOR GORSU, preşedintele Parlamentului: Primul lucru pe care trebuie să îl menționez şi care cred eu că trebuie evidenţiat este faptul că noi am reuşit să păstrăm pacea şi liniștea la noi în societate. Şi indiferent cât de inventivi şi dornici erau unii de a tulbura apele şi de a răsturna barca nu le-am permis.
Parlamentarii aleși pe 11 iulie 2021 îşi încheie astăzi mandatul de patru ani. Parlamentul va rămâne funcțional până la validarea noii legislaturi, stabilita după scrutinul din 28 septembrie 2025. Ultima ședință s-a încheiat solemn, cu intonarea imnului Republicii Moldova și al Uniunii Europene.
REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ