Actualitate

Eurodeputatul Dacian Cioloş, pentru TVR Moldova: Fermierii trebuie ajutați

Eurodeputatul Dacian Cioloş, pentru TVR Moldova: Fermierii trebuie ajutați

Revendicările agricultorilor basarabeni sunt îndreptăţite şi ei trebuie ajutaţi de Guvern, însă protestele nu trebuie transformate într-o tribună politică pentru unii lideri. De această părere este europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură. Într-un interviu pentru TVR Moldova, oficialul a declarat că autorităţile de la Chişinău trebuie să aloce sume importante de bani în dezvoltarea unor sectoare cheie din agricultură, pentru a fi competitivi nu doar pe piaţa regională, dar şi pe cea europeană.

Fermierii din Republica Moldova văd o concurență acerbă în cerealele ucrainene de aceea se împotrivesc unui posibil import, susţine fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloş. Totuşi, oficialul crede că Republica Moldova trebuie să ajute ţara vecină pentru că, și Chişinăul a fost într-o situaţie similară, acum câţiva ani, când Rusia a impus embargou la vinurile moldoveneşti – un produs cheie al economiei naţionale.

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar, fost comisar european pentru Agricultură: „Când producătorii de vin şi guvernul a cerut sprijin Uniunii Europene să-şi vândă vinul pentru că altfel riscau probleme economice majore şi țineți minte că s-a făcut atunci un efort, la nivel european, şi a fost liberalizat accesul vinului pe piața europeană. Ei, la fel să ne gândim acum că Ucraina, care e un producător de cereale important, economia a cărei ţări producția de cereale contează foarte mult, cere sprijin pentru că altfel situaţia economică, deja dificilă, riscă să fie şi mai dificilă. Ucraina şi Republica Moldova sunt acum în aceeași barcă, din punctul de vedere a pregătirii de aderare la Uniunea Europeană.”

Iar pentru a ajuta fermierii care sunt în prag de faliment, europarlamentarul spune că autorităţile de la Chişinău trebuie urgent să găsească resurse. O soluţie ar fi ca fondurile interne, dar şi cele de pre-aderare, să fie canalizate în sectoarele cheie ale agriculturii, care. în timp. vor rezista concurenţei de pe piaţa europeană.

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar, fost comisar european pentru Agricultură: „Resursele financiare pe care Republica Moldova le poate mobiliza pentru a sprijini agricultura ar trebui să fie canalizate spre acele sectoare care oferă un avantaj comparativ economiei Republicii Moldova şi cu care să se poată impune şi pe piaţa europeană actuală şi pe viitoare piaţă extinsă care va include şi Ucraina.”

Dacian Cioloş mai spune că deschiderea negocierilor de aderare va impulsiona dezvoltarea sectorului agrar.

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar, fost comisar european pentru agricultură: „Pentru ca Republica Moldova încet-încet să fie integrată pe piața europeană şi atunci să poată folosi mai bine şi mijloacele financiare pe care le avem la dispoziția la nivel european pentru a ajuta Republica Moldova, dar asta presupune începerea negocierilor de aderare. Eu sunt printre aceia care insistă ca accesul Republicii Moldova la piaţa europeană să se facă imediat ce se încheie anumite capitole de negociere, să nu așteptăm până la semnarea tratatului de aderare, care poate să dureze mai mulţi ani de zile.”

Totodată, fostul comisar european pentru agricultură spune că înţelege revendicările femierilor în prag de faliment, dar îi atenţionează să nu se implice în manifestaţii organizate de unii care au ambiţii politice.

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar, fost comisar european pentru agricultură: „Dacă se lasă manipulați cu impresia că acum pe termen scurt un om cu ambiții politice ii poate ajuta pentru că dă mai tare din gură şi face mai tare tărăboi, pe termen mediu, agricultorii care se lasă prinşi în plasa unor astfel de oameni riscă să piardă. Îşi vor pierde credibilitatea.”

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter