Cultură

Premii pentru personalităţi din domeniul literaturii şi teatrului ce au avut curajul și au luat atitudine faţă de agresiunea rusă în Ucraina

Premii pentru personalităţi din domeniul literaturii şi teatrului ce au avut curajul și au luat atitudine faţă de agresiunea rusă în Ucraina

Revista TIMPUL, ediția din Republica Moldova, a premiat pe cei ce au avut curajul și au luat atitudine faţă de agresiunea rusă în Ucraina. Au fost recompensate cinci personalităţi din domeniul literaturii şi teatrului. Cea de-a doua ediție a galei premiilor Timpul pentru Curaj a reunit oameni de cultură, oficiali şi tineri scriitori.

Premiul pentru Curaj acordat de Revista TIMPUL recompensează personalităţile din Republica Moldova care au luat o atitudine tranşantă faţă de războiului din Ucraina. Printre premianţi sunt regizorul Aurica Varzar, pentru producția radiofonică "Cer închis" şi regizorul Mihai Țărnă pentru spectacolul Don Quijote de la Teatrul Național Dramatic "Ivan Franko" din orașul Ivano-Frankivsk, Ucraina.


MIHAI ŢĂRNĂ regizor: Este arma noastră de a duce lumii, publicului nişte note care pot să resună în inima lor iar dacă ai dreptul la regie atunci fă-o şi conştiincios, din punctul de vedere al unui cetăţean cu poziţie.


Premiul pentru Curaj a fost decernat și dramaturgului Irina Nechit pentru lucrarea "Eu am vorbit cu Putin". Tot la această categorie au fost distinşi cu premii scriitorii Iulian Fruntaşu şi Vlad Grecu.


IULIAN FRUNTAŞU scriitor, autor "Donatello, asasinul lui Putin": Un moment este când lupţi pe front, cred, este cea mai important şi este o luptă când o faci cu minţile oamenilor pentru că unele dintre ele sunt uşor întunecate, inclusiv aici în Republica Moldova.


VLAD GRECU scriitor, autor "O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari": Trebuie de scris cât mai mult, de dezvăluit toate crimele de război, de spus despre toate atrocităţile de război care se petrec acolo dar şi la noi care au avut loc şi să nu mai repetăm.

MARIA IVANOV director executiv, Revista Timpul din România, ediţia din Republica Moldova: Anul acesta o facem pentru a doua oară, este foarte important, credem noi, să păstrăm vie conştiinţa acestui război, ne-am cam conformat cu el şi ne ducem vieţile de parca nu ar exista, dar este foarte important să nu uităm de oamenii care luptă acum pentru pacea şi libertatea noastră.

ADRIAN DUPU secretar de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova: Este foarte important ca mediul cultural să fie alături de cei care luptă pentru democraţie, altfel nu putem vorbi despre cultură şi libertate fără ca să avem aceste lucruri împreună.

Lansată la Chişinău, în mai 2021, revista "Timpul", ediţia din Republica Moldova, şi-a asumat misiunea de a promova cultura în rândul tinerei generaţii. Revista prezintă cronici literare, poezie şi proză a autorilor din Republica Moldova și Diaspora.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter