Economic

Experți: R. Moldova a semnat cu Gazprom un contract păgubos şi şi-a asumat, timp de un an, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană

Contract cu Gazprom
Sursa video: TVR MOLDOVA

Nu există transparenţă în privinţa livrării gazelor naturale în stânga Nistrului. Sunt îngrijorările Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare, care precizează că Republica Moldova a semnat cu Gazprom un contract păgubos şi şi-a asumat, timp de un an, plata pentru gazul consumat de regiunea transnistreană. În opinia lor, acest lucru a dus la slăbirea economiei naţionale şi la o inechitate faţă de consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

Membrii Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare precizează că în contractul vechi cu Gazprom nu se stipula clar cine plăteşte pentru gazul livrat în regiunea transnistreană. În schimb, în noul document semnat cu gigantul rus este specificat expres că Republica Moldova decide dacă livrează sau nu gaz în stânga Nistrului. În cazul în care răspunsul este pozitiv, MoldovaGaz este responsabilă şi de achitarea datoriilor.


De la semnarea contractului cu Gazprom, regiunea transnistreană a acumulat datorii pentru gazul consumat de peste 1,1 miliarde de dolari.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic, membru CUB: "Guvernul Republicii Moldova este minoritar în alte subiecte de gestionare a întreprinderii MoldovaGaz dar în ceea ce ţine de finanţarea regimului din stânga Nistrului Gazprom şi Federaţia Rusă a spus nu dragi moldoveni, vă dăm vouă dreptul exclusiv voi decideti, voi vă asumati, a voastră e datoria şi voi o achitati.  Deci, noi ne-am asumat expres, se aduce o claritate că noi vom achita, din momentul în care s-a semnat acest acord adiţional."Experţii spun că argumentele despre catastrofa umanitară ce ar putea avea loc în regiunea separatistă transnistrieană, odată cu sistatarea livrărilor de gaze, nu sunt justificate. Mai ales că evaluările arată că sectorul economic din stânga Nistrului este apt să plătească acest consum. Iar scutirea de plată nu face altceva decât să finanţeze autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol.
În opinia Comitetului pentru Unitate şi Bunăstare, nici argumentul că Republica Moldova beneficiază de energie electrică mai ieftină din regiunea transnistreană nu este valid. Or, posibilul avantaj este de doar 20-30 de milioane de dolari, în comparaţie cu scutirea de peste un miliard de dolari pentru gaz.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic, membru CUB: "Cât este de etic ca noi să ne luăm angajamentul de a ne asuma o datorie, să dăm gaz şi acolo e 1,3 lei da la noi e 29, 5 lei."

GALINA BOSTAN, director, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, membru CUB: "În această anexă sunt prevăzute şi cheltuielile privind transportul gazului. Întrebarea e cum de s-a ajuns să fie prevăzute cheltuieli suplimentar pentru transport. În contract este reglementat foarte clar furnizarea gazului pentru malul drept al Nistrului, cu consecinţele neachitării utilizării gazului.  Întrebarea mea este de ce MoldovaGAZ nu întrerupe gazul dacă în partea stângă nu se achită gazul. Organele de drept au teren de lucru pentru anchetarea acestei situaţii atât din perspectiva actelor de corupţie, care cu certitudine au avut loc."


Membrii Comitetului se întreabă dacă în contractul cu Gazprom există o prevedere privind achitarea de către aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol a gazului consumat în stânga Nistrului, în ce condiţii şi care este interesul Republicii Moldova. În replică, autorităţile de la Chişinău spun că acuzaţiile sunt nefondate.

PRIN TELEFON: ALINA MERLICI, consilierul vicepremierului Andrei Spânu: "Regretăm aceste declaratii  care nu au nimic cu realitatea. Îndemnăm actorii politici să nu speculeze pe criza energetică în care se află întreaga Europă."


Iar reprezentanţii Moldovagaz spun că, de fapt, compania TirasapolTransGaz este cea care are datorii.

VADIM CEBAN, preşedinte, Moldovagaz: "Furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană nu se realizează direct de către Moldovagaz, ci este condiţionată de încheierea unui acord între TirasapolTransGaz şi Moldovagaz. Iar diferenţa dintre preţul livrărilor de gaze către regiunea Transnistreană şi tarifele stabilite de autorităţile din regiune pentru consumatori este datoria TiraspolTransGaz faţă de Moldovagaz."IGOR MUNTEANU, fondator, Comitetului pentru Unitate și Bunăstare: "Cerem modificarea componenţei reprezentanţilor statului în Consiliul de Administratie a Moldova GAZ şi instituirea unui control public prealabil asupra tuturor indicatiilor sau politicilor care le sunt transmise şi pe care trebuie să le adopte în cadrul şedinţelor."

În următoarele zile, Republica Moldova va plăti concernului Gazprom un avans de peste 33 de milioane de dolari pentru gazul furnizat în septembrie. Deocamdată, concernul rus nu a confirmat daca va asigura Republica Moldova cu gaze şi după întâi octombrie. Oficialii de la Chişinău spun că dacă ruşii vor refuza, vor fi folosite rezervele de 35 de milioane de metri cubi de care dispune Chişinăul.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter