Toamna din acest an înregistrează al doilea record termic după 2020. Temperatura medie a aerului, în septembrie şi octombrie, a fost de+16..+19 grade Celsius, fiind cu 5 grade mai ridicată față de normă. Potrivit specialiștilor, şi în următoarea perioadă vom avea parte de vreme caldă.
Cu 20 de grade în termometre, începutul lui noiembrie seamănă, mai degrabă, cu un sfârșit de august. Şi nu e un motiv de bucurie, spun oamenii de la sate.
„Ca anul acesta nu a fost niciodată. Mai mult e uscăciune decât vlagă. Am vrut să sap în grădină şi nici nu poţi săpa. Pământul e uscat şi nu poţi săpa. Cu ploiţa care a fost sâmbătă seara s-a răsbătut până la 10-15 centimetri, mai mult nu. E o perioadă extraordinară, în primul rând pentru a tencui. Cine nu a reuşit vara acum e momentul. O facem şi noi fiindcă am mai avut şi alte probleme cu gospodăria, grădina.”
Dintr-un alt punct de vedere, vremea caldă înseamnă economie în factura la căldură.
„Economie se face fiindcă afară este foarte cald, dar nu ştiu dacă este normal ca pe planeta noastră să fie aşa încălzire în acest moment al toamnei. Când eram noi copii deja era şi zăpadă uneori.”
„Eu sin gură am cazan dar nu îl pornesc pentru că e cald şi bine. Acesta este un avantaj. În rest, nu ar fi bine fiindcă plantele nu se odihnesc, nu cad frunzele, nu sunt pregătite pentru iarnă , nu prea a plouat şi cine ştie ce roadă poate să fie la anul.”
Temperaturile din această perioadă sunt anormal de ridicate - un efect combinat dintre încălzirea globală şi un val de căldură din Africa.
GHENADIE ROŞCA, şef de direcţie, SHS: „Cu toate că continentul european a fost influenţat de foarte mulţi cicloni atlantici care de obicei traversează ţara noastră, ei nu au putut să avanseze foarte mult pentru că au fost blocaţi de anticicloane. El a contribuit să aducă aer mai cald din nordul Africii şi respective am avut temperature mai înal.te decât în mod obişnuit.”
Specialiştii cred că noile fenomene meteorologice ar putea aduce schimbări în biodiversitatea Republicii Moldova.
ANATOLIE PUŢUNTICĂ, doctor în geografie: „Ar putea parveni unele infecţii de insecte, care ar putea să atace stejarul secular din Republica Moldova. Specialiş.tii biologi avertizează despre acest risc de invazie a unor insecte din sudul europei vegetaţia silvică şi aşa puţină în Republica Moldova.”
Chiar dacă, în următoarele zile, se va înregistra o ușoară scădere a temperaturilor, vremea va continua să fie nefiresc de caldă pentru această perioadă. Vom avea parte de temperaturi între 12 și 17 grade Celsius. Potrivit specialiştilor, sezonul rece ar putea începe după jumătatea lunii noiembrie.