Social

Începe Postul Paștelui

video

De mâine începe Postul Paștelui, șapte săptămâni în care credincioșii se pregătesc pentru Învierea lui Iisus. Cele mai importante aspecte ale acestei perioade sunt cele spirituale, care înseamnă apropiere de Dumnezeu şi de oameni prin gânduri luminoase şi prin fapte bune. Există, însă, şi o latură fizică, ce presupune renunţarea la alimentele de origine animală şi alcool. Specialiştii recomandă o dietă bazată pe fructe și legume, pentru a menține un echilibru nutrițional de-a lungul acestei perioade.

„Postul înseamnă nu numai că nu mănânc carne, ouă şi lapte. Pentru mine el e un fel de a mă regândi, de a mai corecta anumite lucruri în relaţia cu familia, chiar în relaţia cu colegii de la serviciu, este foarte binevenit. Postul a fost tot timpul şi făcea bine pentru oameni. –Îl ţineţi dumneavoastră?- Da, ne ducem la biserică, nu mâncăm de frupt. E o tradiţie foarte frumoasă, un ritual foarte frumos. De respectat nu îl respectăm, dar avem o foame intermitentă, adică odată pe săptâmână gen nu mâncăm în timpul anului, nu neapărat de Paşte. Dar e tradiţie frumoasă pentru oameni, se mai curăţă din calorii, din colesterol”.


În Postul Mare sunt și două dezlegări la pește, de Buna Vestire și Florii. Nu e neapărat nevoie să ţină post alimentar bătrânii, copiii mici, femeile însărcinate și bolnavii.


IOAN COSOI, preot: „Noi abordăm adesea Postul într-un mod foarte îngust, considerând că se limitează doar la mâncare. În realitate, Postul înseamnă mult mai mult; el presupune înfrânare în toate aspectele vieții interioare a omului. De exemplu, dacă te afli într-o situație dificilă din punct de vedere al sănătății, poți compensa postul prin alte forme de înfrânare. Chiar astăzi, la ora de religie, le vorbeam copiilor despre Post și le explicam ce înseamnă cu adevărat. Le-am spus că pot posti renunțând la folosirea internetului, telefonului sau a aplicațiilor”.


Specialiștii în nutriție recomandă celor care țin post să adopte o alimentație cât mai diversificată, să evite produsele de patiserie, conservele și să consume mai multe fructe și legume. Şi hidratarea corectă este foarte importantă.


OLGA CARA, nutriţionist: „Optăm pentru cinci porţii de fructe şi legume neapărat în fomă crudă, două, trei porţii de leguminoase, nu uităm de cereale integrale să le include, ceea ce ne aduce un aport de fibre, vitaminele din fructele şi legumele proaspete. Deja vom avea acele urzici, leurda, ridichea şi usuroiul care de aduce un aport de vitamin C care ne ajută la imuntate”.


Sfânta Sărbătoare a Paștilor cade, anul acesta, pe 20 aprilie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter