Social

Descoperire arheologică în albia Nistrului

Descoperire arheologică în albia Nistrului

Descoperire arheologică făcută de un locuitor al satului Puhăceni, raionul Anenii Noi. Bărbatul a găsit, pe fundul râului Nistru, o monoxilă veche, o barcă primitivă scobită dintr-un trunchi de copac, care ar putea avea peste o mie de ani vechime. Astăzi la Puhăceni au mers specialişti de la Muzeul de Istorie şi ai Agenţiei Naţionale Arheologice pentru a studia descoperirea scafandrului amator.

„Şapte metri, 23, acum are. Dar nişte lipsuri poate ar avea”.

Potrivit specialiştilor, barca a fost scobită dintr-un trunchi de stejar şi s-a păstrat perfect în albia râului Nistru. Astfel de ambarcaţiuni, numite şi monoxile, erau folosite pe timpuri de pescari.

VLAD VORNIC, director, Agenţia Naţională Arheologică: „Trebuie să vedem starea ei, şi în zilele următoare cât mai repede că la soare nu trebuie să stea ea trebuie acoperită, la umbră şi umezită petnru că riscăm să o pierdem acum. A stat, sute de ani, poate o mie de ani, în apă, sub apă şi riscăm acum să o pierdem”.

Monoxila va fi transportată la Chişinău pentru a fi examinată de specialişti. Câteva fragmente vor fi trimise, apoi, la un laborator specializat din Germania care urmează să stabilească vârsta exactă a obiectului.

„Aşa, te-ai dus cu o echipă. Da, cu fratele m-am dus. Prietena m-a ajutat. Era la o adâncime mare, de doi metri şi jumătate.
- O va fura cineva, te-ai gîndit?
- Da nu ştia nimeni de ea.
- Nimeni, numai tu?
- Da”.

Igor Bîzgan, cel care a găsit şi a scos barca la lumina zilei, e pasionat de scufundări şi spune că a descoperit monoxila acum trei ani. Nu avea, însă, echipamentul necesar să o aducă la suprafaţă aşa că a mers la muncă peste hotare şi şi-a cumpărat toate cele necesare. Acum două săptămâni a revenit acasă iar vineri a decis să aducă monoxila la suprafaţă. Operaţiunea a durat trei zile şi s-a încheiat ieri seara.  

IGOR BÎZGAN, locuitor, satul Puhăceni: „Spălam nisipul, dar curenţii de apă aduceau înapoi. Iarăşi se acoperea, iarăşi îl spălam. Şi tot aşa, trei zile”.

Pentru a scoate piesa istorică din apă a cerut ajutorul câtorva vecini, iar după ce a adus barca acasă a scris pe reţelele sociale despre descoperirea pe care a făcut-o. În scurt timp, postarea a devenit virală, iar Igor a devenit cunoscut în toată localitatea. Oamenii din sat au venit, curioşi să vadă barca scoasă din adâncurile Nistrului.

„El e ca conservat. Înţelegi. El nu stă în apă, el deja e cu nisip, cu prundiş pe dânsul. El se păstrează zeci, sute de ani chiar. Eu gândesc că strămoşii, strămoşilor noştri, au făcut lucruri bune. O să fie un fel de amintire la  toată Moldova noastră”.

Igor spune că a primit deja oferte pentru a vinde monoxila scoasă din albia râului.


IGOR BÎZGAN, locuitor, satul Puhăceni: „Mesaje am primit de la mulţi. Ce preţ, cât vreai pe ea. Da. Nu se vinde. De la muzeu, documental tot de făcut. Ar fi de dorit măcar cheltuielile pe care le-am făcut. Am cumpărat divingul, am procurat pompa de presiune”.

Însă reprezentanţii Agenţiei Naţionale Arheologice dau de înţeles că tânărul nu va fi remunerat pentru că nu a respectat legea.

VLAD VORNIC, director, Agenţia Naţională Arheologică: „E găsită în apa Nistrului. Pe teren public. Şi o descoperire să-i spunem întâmplătoare, însă nu s-a respectat, aşa cum prevede cadrul legal. Trebuia să anunţe autoritatea publică locală. Şi apoi să intervină specialiştii. Împreună să studiem acel loc, şi să o scoatem”.

Potrivit specialiştilor, două astfel de monoxile vechi de până la o mie de ani, au fost găsite în Nistru, în apropiere de oraşul Tighina, şi în râul Prut, lângă satul Măcăreşti, raionul Ungheni. Ambele se păstrează în muzee.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter