Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Interviurile Telejurnalului. Satoshi, vocea generației de azi

post-img
Interviurile Telejurnalului. Satoshi, vocea generației de azi

În ultima perioadă, atunci când îi citim numele de scenă, prin titluri de ştiri sau postări pe reţelele de socializare, după linie vedem şi afirmaţii precum ,,noul fenomen basarabean" sau ,,cel mai în vogă artist din Republica Moldova". Cert e că nu e fără temei. Căci sălile de concert pline şi piesele care au adunat ,,în jurul lor" mii de oameni ne vorbeşte despre faptul că e o voce a momentului. Vorbim despre Satoshi, Vlad Sabajuc, cel care este invitatul nostru de astăzi.

ZFR

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - Vlad, te salut şi îţi mulţumesc că ai aceptat să avem acest dialog. Şi apropo de această introducere, să ne zici dacă, prin ceea ce faci acum, consideri că eşti o voce a generaţiei de astăzi.

SATOSHI cântăreţ: - Salutare! Mulţumesc pentru invitaţie. Spuneam şi anterior, astfel de statuturi şi afirmaţii pot fi verificate doar în timp. Nu putem avea o părere fermă despre cineva atâta timp cât se întâmplă (sau nu) un fenomen sau altul. Dacă este fenomen sau nu, dacă este vocea unei generaţii sau nu - asta se va vedea doar post-factum, când trec câţiva ani, când se văd efectele, dacă s-au întâmplat sau nu nişte efecte după o activitate, dacă s-au format sau nu nişte caractere, dacă există nişte trăsături concrete de mentalitate peste ani a oamenilor care au făcut parte dintr-un val sau altul. Toate discuţiile despre este sau nu fenomen sunt proprietatea viitorului. Aşa că...

- Eu doar încerc să nu mint, să nu spun chestii pe care le consider, din punctul meu de vedere, moral decăzute sau nocive, nesănătoase şi să nu provoc nişte comportamente care, din punctul meu de vedere, sunt nesănătoase.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - Nu eşti doar vocalist, eşti şi cel cu... ,,condeiul", adică te ocupi şi de textele pieselor tale. Ai lansat acum câteva zile un nou album. Felicitări, apropo, pentru acest album.

SATOSHI cântăreţ:- Mulţumesc!

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „- L-ai intitulat ,,+373". Te las pe tine să ne zici ce sugerează acest titlu, dar şi despre ce este albumul”

SATOSHI cântăreţ: - ,,+373" este codul telefonic al Republicii Moldova, este o combinaţie de cifre care aparţine doar Republicii Moldova, respectiv este ceva foarte propriu nouă. Şi este un altfel de mod de a spune Republica Moldova. Când am început să lucrez asupra celui de-al doilea album, am vrut să fac din start un album mai reprezentativ pentru ţara din care vin, pentru oamenii pe care îi reprezint sau realitatea din care mă trag. Iniţial purta altă denumire, dar temele abordate, stările, formularea, vocabularul toate erau aceleaşi. Or pe parcursul scrierii lui, se tot consolida imaginea asta şi ideea asta că, da, vreau să fac un album care nu este despre ceva străin, este despre ceva din interiorul meu şi din interiorul ţării din care provin.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - Ai inclus mai multe replici memorabile ale politicienilor. E un mesaj după ,,cortina" acestor citări în piesele tale?

SATOSHI cântăreţ: - Interpretarea este deja pe umerii ascultătorului, publicului. Tot ce pot să spun e că… mie îmi plac lucrurile detaliate şi îmi plac chiţibuşurile în care să caut, să descifrez. Aşa am făcut şi în primul album, doar că am inclus nişte mesaje vocale de la un producător ale cărui instrumentale sunt pe album. De data aceasta, am vrut să aprofundez cadrul ăsta al nostru, moldovenesc, să adaug şi mai multe detalii din peisajul nostru, ca să creez un film întreg. Iniţial erau mult mai multe declaraţii, erau fraze ale soldaţilor care luptau pe frontul de pe Nistru în 1992, în fond ele erau cele mai preţioase declaraţii de pe album, pentru că erau foarte sincere şi autentice, nu erau formulate din timp, dar din păcate nu am putut găsi titularii de drepturi care deţineau înregistrările. E vorba de un şir de filme documentare, despre războiul de pe Nistru, pe care le-am privit cândva, în adolescenţă, când a început să ma pasioneze subiectul geopolitic, regional, după care le-am tot revăzut în timp când aveam eu crize identitare şi redescopeream cine suntem noi. Declaraţia de Independenţă, Războiul de pe Nistru şi în general viaţa politică din RM sunt toate nişte puncte foarte prezente şi grăitoare despre viaţa noastră.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - Dacă ,,răsfoim" un pic prin acest album, MUSCA găsim şi o piesă autobiografică, i-aş spune - ,,De ce plâng chitarele". Povesteşti despre tine în acel cântec. Mai ai o piesă dedicată oraşului tău natal, Cahul. Şi, de fapt, am văzut că oriunde ai merge, la interviuri, în România... vorbeşti cu mândrie despre acest oraş. Cât de important este ca tinerii să ducă faima locurilor natale în lume?

SATOSHI cântăreţ: - Eu cred că e important ca toată lumea să-şi cunoască şi să-şi recunoască originile oricare ar fi ele. Pentru că atunci când ştii ce se întâmplă cu tine, de unde eşti, poţi analiza şi hotărî ce faci mai departe. De asta mi se pare sănătos să-ţi cunoşti ţara, să cunoşi localităţile, să cunoşti punctele cardinale, să cunoşti cât mai multe detalii şi curiozităţi despre ţara ta şi despre locul din care vii în momentul în care decizi să îl reprezinţi.  Şi dacă te declari şi eşti cetăţean al Republicii Moldova, ca să poţi schimba sau hotărî ceva, trebuie să cunoşti mai întâi. Eu pot să spun că tema apartenenţei rezonează cu tinerii şi atunci când merg la concerte prin regiuni în republică şi fac un apel şi întreb de unde este lumea... sau în Chişinău, la concerte mai mari, lumea de obicei are întotdeauna chemarea asta de a se pronunţa, de a spune despre locul de unde este.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - ,,Începe maratonul din salariu în salariu/ Eu alerg în faţă, parcă-s primul, dar nu mai căştig. În jur numai proteste, manifeste şi opinii. Dar o singură factură când se face afară frig". E un  text din albumul tău care mi-a plăcut, din piesa ,,4 săptămâni pe an". Totuşi, nu doar în acest album, văd în mai multe piese de ale tale, că nu eşti un artist tipic care cântă mai mult despre dragoste. Ai mai multe teme, despre societate, sărăcie, frustrări. MUSCA De aceea vreau să te întreb ce crezi tu despre prezentul şi viitorul Republicii Moldova şi pe ce cale ar trebui să meargă ţara pentru ca să se dezvolte.

SATOSHI cântăreţ: - Eu sunt împotriva unei dictări de atitudine din partea artiştilor, a unei atitudini politice cel puţin. A unor atitudini sănătoase cu privire la viaţă, în funcţie de experienţă şi înţelepciunea fiecărui artist în parte, nu sunt împotrivă.  De aceea eu nu pot să-mi asum şi nu o să fac niciodată în a spune oamenilor ce să aleagă şi cum să gândească într-un fel sau altul, pentru că artiştii sunt oameni ca toţi oamenii, majoritatea nu sunt politologi, jurişti, economişti, specialişti în relaţii internaţionale sau persoane care au experienţa unei cariere politice. Mai mult, artiştii sunt de obicei persoane instabil emoţionale, aşa este natura lor, de a fi mai sensibili la toate lucrurile care întâmplă în jur.  Dar dacă aş spune ceva, aş spune doar părerea mea personală, referitor la acest subiect.
Eu susţin parcursul european al Republicii Moldova, dar sunt conştient de faptul că acesta este un drum care va dura, un drum care necesită mult timp, răbdare şi efort comun. Noi avem precedentul statelor din Uniunea Europeană, care este o alianţă economică şi politică între mai multe state care au în comun, după părerea mea, nu atât cultura, cât ideea de progres a civilizaţiei umane, ideea de propăşire comună a oamenilor care nu mai vor să repete războaie, nu mai vor să treacă prin crize umanitare, ci vor să se ajute reciproc în virtutea ideii că noi suntem totuşi o civilizaţie umană şi ne aflăm în secolul 21. MUSCA Aceste state au demonstrat că pot creşte nivelul general de trai al populaţiei, pe cât e de posibil să uniformizeze nivelul de trai şi condiţia umană de acolo. Evident, există crize şi probleme, nu exsită niciun sistem absolut perfect pe pământ, pentru că aşa este natura umană şi aşa este pământul nostru, imperfect.  Mai mult geografia, în primul rând, decât limba în cazul dat face eminentă necesitatea unei prietenii, unei alianţe cu o uniune de genul, care este o uniune funcţională, în creştere, o uniune exemplu din vecinătatea noastră. MUSCA Eu sper că asta va fi voinţa poporului manifestată public, dar trebuie să fim conştienţi că este vorba despre un proces lung de acordare a tuturor structurilor şi sferelor din ţara noastră la nişte standarde mai înalte, la nişte rigori, la nişte rigori incomode, iniţial la nişte pierderi de bani, creşteri de preţuri, dar cu timpul la uniformizarea nivelului de trai, la îmbunătăţirea securităţii, medicinei, stabilităţii economice, politice, juridice. Sunt foarte multe, dar ele toate necesită timp, ele nu se vor întâmpla nici în cinci ani după aderarea la UE. Asta este un lucru normal, trebuie să fim conştienţi.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - E importantă integrarea pentru artişti, avem lucruri de învăţat de la UE la capitol legislativ, dacă e să ne referim la drepturi de autor... ?

SATOSHI cântăreţ: - La capitolul legal, da, tot ce înseamnă proprietate intelectuală... are un cadru legal foarte bine stabilit şi respectat în UE. Respectiv, artiştii îşi pot asigura existenţa din monetizarea drepturilor de autor, avem exemplul concret al României care este stat membru al UE şi unde funcţioenază foarte bine gestionarea colectivă a proprietăţii intelectuale. Şi respectiv artiştii îşi pot asigura traiul din difuzări pe platformele de streeming, pe radio, pe TV. Toate drepturile mecanice, conexe sunt bine gestionate, calculate transparent şi distribuite retribuţiile conform procentajului. Noi nu avem toată povestea asta, nu funcţionează la noi, au fost câteva încercări şi majoritatea au fost nefuncţionale. Din punctul ăsta de vedere, clar, avem şi trebuie să învăţăm de la Uniunea Europeană, dar de fapt noi avem de învăţat de la UE un principiu general al justiţiei şi al corectitudinii, al funcţionalităţii lucrului, care se poate de aplicat indiferent de domeniu.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - Dacă e să ne întoarcem un pic la începutul carierei tale, cât de greu sau poate cât de uşor a fost să creşti în acest domeniu, în muzică, pentru că ştiu că iniţial ai studiat actorie...

SATOSHI cântăreţ: - A venit totul natural. S-a întâmplat în câţiva ani. Piesa care a devenit foarte vizibilă la un moment dat a fost ,,Mama mi-a spus", pe care am lansat-o în noiembrie 2022, la doi ani şi jumătate de la lansarea primei piese, de la lansarea proiectului. Către momentul lansării ,,Mama mi-a spus" eu am avut lansat deja primul album de studio şi vreo 15 single-uri, colaborări cântate în fel de fel de locuri, dar au fost văzute de un public îngust. Aşa că da, a durat, nu s-a lansat ,,Mama mi-a spus", m-a văzut lumea şi s-au pornit nişte lucruri. Am tot scos muzică, în primul rând crescându-mă eu pentru mine, învăţând meseria asta din mers, prin concerte, cu un mic public, manifestându-mă: iată, ăsta sunt eu, iată aşa gândesc eu, asta e vocea mea... şi eu descoperindu-mă pe mine.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - Aici, între Prut şi Nistru, vedem în ultima perioadă o mişcare pozitivă a ceea ce înseamnă muzica artiştilor din Republica Moldova. Se lansează piese, se organizează concerte la Arenă. Cum vezi tu viitorul artiştilor din Republica Moldova. Va avea publicul de aici mai multă deschidere pentru muzica de la noi?

SATOSHI cântăreţ: - Eu asta sper, asta încercăm să facem prin concertul Născut în Moldova de pe 27 aprilie. Este şi o zi importantă, este Ziua Drapelului de Stat al RM. Tot ce sper eu e că artiştii vor crea o concurenţă reală şi sănătoasă aici, în RM, şi vor genera conţinut din ce în ce mai frecvent şi mai calitativ din toate punctele de vedere şi mai reprezentativ pentru oamenii de la noi. Aşa încât oamenii de la noi să aleagă de la sine să asculte muzica scrisă, produsă în Republica Moldova. Pentru că noi trebuie să înţelegem că în acest moment concurăm pentru acelaşi playlist cu Imagine Dragons, Alina Eremia şi Monatik. MUSCA Aşa se întâmplă în lumea digitalizată, poţi fi în playlist şi după Metallica.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: - De data aceasta te găsim acasă, dar ştim că în ultima perioadă pleci des şi în România. Se tot coc frumoase colaborări cu artiştii de peste Prut. Cum sunt aceste colaborări, e o armonie între gânduri şi ceea ce simţiţi sau e o diferenţă de experienţă, de... ?

SATOSHI cântăreţ: - Este foarte bine că artiştii moldoveni cântă în România şi viceversa, este foarte salutabil şi sper lucrul ăsta să crească, să se dezvolte. Contează pentru dezvoltarea artiştilor în cauză şi creează un model de lucru pentru tinerii care vin din spate, cum au creat şi pentru mine precedentul Carla s Dreams, Irina Rimes sau The Motans. Pe mine mă bucură atunci când oamenii intră în studio cu gândul şi dorinţa de a face o piesă bună, indiferent de felul în care o să fie. Evident diferă preferinţele muzicale, influenţele muzicale, culturale. Noi avem nenorocul şi norocul de a fi foarte influenţaţi în ultimii 200 de ani de cultura rusă. De fapt, de cultură avem mai mult noroc şi nenoroc avem de politică. Şi factorul ăsta oriental, rus se simte atunci când intri într-o sesiune cu un songwriter, productor român. Este o diferenţă clară atunci când un songwriter român poate să aibă o atitudine mai uşoară asupra unui vers sau să nu sape atât de adânc, să nu se lege neapărat, musai să schimbe ceva sau să spună ceva foarte durut sau foarte cenzurat de propriul adevăr lăuntric, atunci - cel mai des un songwriter din Republica Moldova o să lupte pentru fiecare ,,virgulă" într-un vers acolo. Noi avem băieţi foarte talentaţi, foarte buni, dar faptul că producătorii de acolo sunt foarte antrenaţi într-un permament proces de producţie, de scriere, la un stadard foarte înalt, i-a determinat în timp să devină mai avansaţi.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: -Ţi-ai dori colaborări cu artişti şi din alte ţări, nu doar din România? Pentru că acolo ai lansat, de exemplu, recent o piesă cu Emaa.

SATOSHI cântăreţ: - Emaa este un artist pe care îl respect foarte mult şi o voce pe care o respect mult, foarte distinct în muzica românească. Urmează să cânt împreună cu ea piesa noastră comună ,,Lucruri simple", produsă de Bogdan Gridan. Mai vreau piese cu Emaa, dar în general nu vreau să mai dau nume, când o să se întâmple o să fie cu atât mai frumos că nu s-a aşteptat nimeni să se întâmple. Iar între timp vă invit să ascultaţi albumul meu ,,+373", să-i daţi o şansă, dacă vă place mă bucur, dacă nu – nu îmi pare rău, cel puţin i-aţi dat o şansă. Şi vă aştept la concertul de pe 27 aprilie.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: -Vlad, îţi mulţumim şi îşi dorim succes inclusiv la concertul care urmează.

SATOSHI cântăreţ: - Mulţumesc frumos!

author-img_1

Cristian Sava

Reporter