Președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali ai Kremlinului au respins în mod explicit să facă orice concesii în viitoarele negocieri de pace sau orice propuneri de pace ale SUA, europene sau ucrainene, iar Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a respins posibilitatea unei încetări a focului negociate pe 6 martie „pentru oricine” sau să facă orice compromis în viitoarele negocieri de pace.
Experții Institutului pentru Studiul Războiului subliniază că Putin „nu va renunța” la teritoriile anexate ilegal din Ucraina ocupată. Putin a declarat, de asemenea, 2025 „Anul apărătorului patriei”, fapt ce denotă, după estimările Institutului, eforturile sale de a acorda prioritate militarizării societății ruse și de a aduna sprijin în spatele efortului de război al Rusiei în Ucraina în 2025.
Ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a spus pe 6 martie că Rusia va respinge orice propunere de a staționa forțele europene de menținere a păcii în Ucraina pentru a impune un viitor acord de încetare a focului. Lavrov a declarat că Rusia nu vede „loc de compromis” în această problemă și va considera prezența unei forțe europene de menținere a păcii în Ucraina ca fiind o desfășurare a NATO în Ucraina.
El a declarat că Rusia va considera prezența oricăror trupe europene de menținere a păcii în Ucraina ca fiind „implicarea directă, oficială, nedissimulata a țărilor NATO” în război și că Rusia va respinge o astfel de operațiune.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a respins posibilitatea unei încetări a focului și a desfășurării de trupe europene în Ucraina pe 6 martie și a susținut că Rusia consideră inacceptabilă orice propunere care oferă Ucrainei un „răgaz” de-a lungul liniei de front.
Lavrov și Zaharova resping în mod explicit sugestia din 12 februarie a secretarului american al apărării, Pete Hegseth, conform căreia țările europene și non-europene ar trebui să staționeze trupe în Ucraina pentru a pune în aplicare orice viitor acord de pace. Lavrov a spus că orice acord de pace trebuie să țină seama de presupusele „cauze fundamentale” ale războiului din Ucraina, inclusiv de garanții că NATO va înceta extinderea, încercarea de a „înghiți” Ucraina și dezvoltarea amenințărilor împotriva Rusiei.
Lavrov a susținut că președintele american Donald Trump „înțelege” necesitatea de a elimina aceste „cauze fundamentale”, în timp ce țările europene încearcă să ignore „cauzele fundamentale”.
Ministrul rus a identificat anterior „cauzele fundamentale” ale războiului ca fiind presupusa încălcare de către NATO a obligațiilor de a nu se extinde spre Est și presupusa discriminare a guvernului ucrainean împotriva etnicilor ruși și a limbii, mass-media și culturii ruse din Ucraina.
Oficialii ruși invocă adesea conceptul de „cauze fundamentale” pentru a face aluzie la cererile lor ca NATO să-și abandoneze politica ușilor deschise și să învinovățească Occidentul și Ucraina pentru decizia lui Putin de a invada Ucraina.