Actualitate

Oleg Serebrian: „În orice facem, trebuie să ne gândim că cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului trebuie să aprobe pașii pentru reintegrare ai Chișinăului. Să nu creăm o stare de ostililtate”

post-img
Oleg Serebrian

„Demilitarizarea regiunii transnistrene este un subiect indepedendent, noi nu ne ocupăm de dimensiunea militară. Recent, Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat recent o rezoluție privind schimbarea forțelor de pacificare în zona de securitate. Semnale în acest sens sunt mai dese”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit oficialului guvernamental, ideea schimbării forțelor de pacificare din zona de securitate cu o misiune civilă sub mandat internațional nu este una nouă.

„Chiar în anii 2000 existau astfel de proiecte la OSCE. Existau deja și idei legate de procesul de democratizare, inclusiv organizarea alegerilor locale sub supravegherea Consiliului Europei sau OSCE, care să permită intrarea graduală a acestei regiuni într-un circuit democratic”, a spus Oleg Serberian.

Vicepremierul pentru Reintegrare a mai afirmat că sunt două puncte de vedere paralele în ce privește procesul de reintegrare a Republicii Moldova.

„Prima este o integrare secvențială, graduală, pe care mergem în clipa de față. Luăm un sector și îl țintim să îl aducem în câmpul legal: economic, comercial, înmatricularea automobililor, telefonie, etc. Este un proces mai îndelungat, dar este un proces foarte posibil în conjunctura actuală. Și mai este un punct de vedere popular în anii 2000, pe care eu îl văd mai complicat în momentul de față, așa-zisa soluție la pachet. Adică totul este discutat de la început până la sfârșit o dată și soluționat o dată. Este mai complicat pentru că  există multe nuanțe neobservate”, a spus vicepremierul de la Chișinău.

Oleg Serebrian a mai precizat că și cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului trebuie să aprobe soluțiile propuse de Chișinău.

„Să nu creăm o stare de ostililtate, asta este foarte important într-un proces de reintegrare. Reintegrarea trebuie să țină cont de procesul societal. Mai greu decât să negociezi cu autoritățile, este să ții societatea. A avea o societate ostilă, într-un stat chiar reintegrat, nu duce la pace, la stabilitate, la o temeinicie a situației”, a conchis Oleg Serebrian, care a adăugat că procesul de reintegrare este unul dificil și foarte îndelungat, dând exemplul Slavoniei Orientale.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 14 iulie o puteți urmări în continuare.




author-img_1

Cristian Sava

Reporter