Social

Mitropolitul Vladimir vrea dialog cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după ce zeci de parohii au părăsit Mitropolia supusă Moscovei

post-img
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir

Mitropolitul Chișinăului , Vladimir, și Sinodul Bisericii Ortodoxe supusă Moscovei vrea dialog cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după ce Sfântului Sinod al BOR a luat pe 29 februarie 2024 o decizie prin care a fost reafirmat faptului că toți clericii ortodocși români din R. Moldova care revin la Mitropolia Basarabiei sunt „clerici canonici și credincioși binecuvântați”, iar orice sancțiune disciplinară aplicată lor pe motivul apartenenței la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă.

În scrisoarea adresată de clericii supuși Patriarhului Kiril de la Moscova, un aprig susținător al războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, se spune că, clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei scrie zdg.md. În scrisoare nu sunt prezentate dovezi care ar demonstra „abaterile morale” la care face referire Mitropolia supusă Moscovei.

„Se cade, Preafericirea Voastră, să privim cu înțelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschiși la dialog și cooperare. Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație. Ne dorim, Părinte Patriarh, să conviețuim în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv, însă ne-am izbit întotdeauna de opacitate și înverșunare, întrucât unii pretinși sfetnici și pseudo-sfătuitori ai Mitropoliei Basarabiei antrenați în lucrarea împăciuirii instituțiilor noastre au semănat necontenit zâzanie și discordie. Cu părere de rău, chiriarhul acestei mitropolii a căzut pradă unui grup de influență căruia această situație conflictuală îi este de folos, iar ceea ce îi călăuzește sunt interesele personale”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova adresată Preafericitului Patriarh Daniel.

Scrisoarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova adresată Preafericitului Patriarh Daniel

 

Scrisoarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova adresată Preafericitului Patriarh Daniel

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod a decis că toți clericii ortodocși români și păstoriții lor din Republica Moldova care revin în Mitropolia Basarabiei sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, iar orice sancțiune disciplinară îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței lor la Biserica Ortodoxă Română este considerată nulă și neavenită, potrivit hotărârii sinodale nr. 8090 din 19 decembrie 1992.

Amintim că de la declanșarea războiului total în Ucraina zeci de parohii au decis să părăsească Biserica Ortodoxă din Moldova supusă Patriarhiei de la Moscova pe motiv că patriarhul Kiril susține războiul. Ulterior toți au fost caterisiți și declarați indezirabili de către Mitropolia condusă de mitropolitic Vladimir.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter