Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii este marcată în fiecare an la data de 22 decembrie. O zi a jertfei și a speranței, în care țara întreagă a strigat „Libertate!” și a aflat de la Televiziunea Română că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit.
Pe 22 decembrie 1989, în jur de 100.000 de oameni s-au strâns în fața Comitetului Central al PCR. Imediat după ora 12.00, dictatorul a fugit cu un elicopter care a decolat de pe clădirea CC-ului. Ulterior, el a fost prins undeva în apropiere de Târgoviște. Manifestanții au ocupat clădirea Comitetului Central și sediul TVR.
Încă de la ora 7 dimineața, străzile din Capitală au fost pline de demonstranți. Grupuri mari de muncitori de la mai toate uzinele bucureștene au plecat spre centrul orașului. Nicolae Ceauşescu a anunțat sinuciderea generalului Vasile Milea, numindu-l trădător, relatează TVR Info.
La ora 10.59, postul de radio a făcut publică instituirea, prin decret prezidenţial, a „stării de necesitate” pe întreg teritoriul României.
O oră mai tarziu, la 12.09, Elena și Nicolae Ceaușescu au fugit cu un elicopter care a decolat de pe clădirea Comitetului Central al PCR.
În jurul prânzului, mii de demonstranți s-au strâns în curtea TVR. Mircea Dinescu și Ion Caramitru au fost printre cei care au anunțat românii că dictatura a căzut.
În Studioul 4 a apărut și Ion Iliescu, cel care avea să fie primul președinte de după Revoluție. Televiziunea a trasnsmis în direct tot ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Din studiourile ei însă s-au transmis foarte multe zvonuri, știri false.
Elena și Nicolae Ceaușescu au fost fugari timp de aproape 6 ore și jumatate.
Pe 22 decembrie 1989, la 18.35, cei doi au fost arestați de revoluționari în Târgoviște, la sediul județean de miliție.
Noaptea de 22 spre 23 decembrie a fost începutul celei mai sângeroase perioade a Revoluției. A început să se tragă în mai multe locuri din Bucureşti, înregistrându-se victime în rândul militarilor care trecuseră de partea poporului, dar și în rândul civililor.
Sediul Televiziunii a fost atacat şi pentru puţin timp emisia a fost oprită.
Seara au început luptele în jurul Comitetului Central și în apropierea Televiziunii. În Revoluție și-au pierdut viața 1166 de oameni. Cei mai mulți au murit după 22 decembrie, după fuga dictatorului.
22 decembrie 1989 a fost ziua victoriei pentru revoluția anticomunistă. O zi a jertfei și a speranței. Țara întreagă a strigat „Libertate!” și a aflat de la Televiziunea Română că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit.
Prin Legea nr. 273 din 7 decembrie 2011 pentru modificarea Legii nr. 258/2002 privind declararea zilei de 22 decembrie Ziua Libertăţii României, ziua de 22 decembrie a fost declarată ”Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii”, potrivit https://www.cdep.ro/.
Senatorii au adoptat la 14 iunie 2011 propunerea legislativă prin care ziua de 22 decembrie este declarată Ziua Victoriei Revoluţiei române şi a Libertăţii. Propunerea iniţiată de deputaţi şi senatori, aparţinând grupurilor parlamentare ale PDL, PSD, PNL şi minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, a fost aprobată de Senat cu 96 de voturi pentru, trei voturi împotrivă şi şase abţineri. Iniţiatorii au susţinut în expunerea de motive a propunerii legislative că este necesară promovarea, în mentalul colectiv, a importanţei zilei de 22 decembrie, ca dată ce a marcat începutul democraţiei în România. Senatul a fost prima Cameră legislativă sesizată în cazul acestei propuneri.
Legea nr. 273 din 7 decembrie 2011 are ca titlu ”Lege privind declararea zilei de 22 decembrie Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii”, iar Articolul 1 are următorul cuprins: „Art. 1 – Se declară ziua de 22 decembrie Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.”. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată, potrivit https://www.cdep.ro/.
Decretul nr. 948 din 6 decembrie 2011 privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 258/2002 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 873 din 12 decembrie 2011.