Justiție

CSM încurajează judecătorii să utilizeze toate instrumentele legale disponibile pentru a preveni tergiversarea nejustificată a proceselor judiciare

post-img
CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adresează o atenționare clară tuturor participanților la procesele judiciare cu privire la obligația de a contribui la desfășurarea promptă și corectă a actului de justiție.

BFCO

CSM susține că, recent, în cadrul unei cauze disciplinare a fost chemat să examineze pretinsele abateri disciplinare ale unui judecător din cadrul Judecătoriei Bălți. Cazul se rezuma la faptul cǎ un avocat a încercat să tergiverseze examinarea unei cauze prin formularea unei cereri neîntemeiate de amânare, ce a fost respinsă de instanță și a urmat o cerere de recuzare a judecătorului înaintată de avocat. Instanța de judecată, însă, respectând toate procedurile legale, a respins cererea de amânare, și, ulterior, fiind examinată operativ de o altă componențǎ a instanței de judecată cererea de recuzare a fost respinsă. Cauza trebuia să continue în aceeași componențǎ, imediat după soluționarea cererii de recuzare. În pofida acestui fapt, avocatul a părăsit sala de judecată fără permisiunea instanței, până la intrarea judecătorului în salǎ.

Plenul CSM spune că ”nu a stabilit nici o abatere în acțiunile judecătorului, acesta  procedând corect, continuând examinarea cauzei în absența avocatului, având în vedere comportamentul acestui participant la proces”. Respectiv, soluția dată de Inspecția Judiciară și Completul de examinare a contestațiilor din cadrul Colegiului disciplinar, precum cǎ nu există nici o abatere disciplinară în acțiunile judecătorului, a fost menținută de Plenul CSM.

În acest context, CSM subliniază că ”judecătorii au responsabilitatea de a contracara orice încercare de tergiversare nejustificată a cauzelor și de a preveni abuzurile de drept care afectează durata și eficiența proceselor. Orice încercare de a manipula sau tărăgăna nejustificat actul de justiție constituie un abuz și nu va fi tolerată”.

CSM încurajează toți judecătorii să utilizeze toate instrumentele legale disponibile pentru a preveni asemenea comportament și a asigura soluționarea cauzelor în termene rezonabile, în beneficiul părților implicate și al încrederii publice în actul de justiție.

În același timp, Consiliul reiterează importanța colaborării oneste și de bună-credință a avocaților și a celorlalți participanți la procesele judiciare, astfel încât dreptul la un proces echitabil să fie respectat în integralitate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter