Actualitate

/ TVR Bref / Un șef de la vamă, prins cu 40.000 de dolari, pentru a trece mărfuri în Transnistria

post-img
Ilustrație de Sergiu Rusu

Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri, 21 mai.

FTR

Iurie Gorea, șeful Biroului Vamal Centru, reținut pentru mită de 40.000 de euro

Șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, a fost reținut, miercuri, pentru că ar fi primit 40.000 de dolari pentru a permite importul unor mărfuri în regiunea transnistreană. Potrivit Centrului Național Anticorupție , Iurie Gorea, șef al Biroului Vamal Centru, un broker și alte persoane, ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari.  Acești bani erau destinați, potrivit Centrului Național Anticorupție, pentru trecerea unor mărfuri în regiunea transnistreană. În urma verificărilor oamenilor legii, au fost depistate obiecte și documente relevante pentru cauză penală, inclusiv bani în diversă valută a căror proveniență urmează să fie investigată.

 

„Toleranță zero”. Reacția Serviciului Vamal la reținerea lui Iurie Gorea, șef al Biroului Centru

Serviciul Vamal anunță că a pornit o anchetă după ce șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker au fost reținuți, miercuri, pentru că funcționarul ar fi primit 40.000 de dolari pentru a permite importul unor mărfuri în regiunea transnistreană. „Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se precizează într-un comunicat al instituției. Serviciul reiterează angajamentul „ferm” față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că astfel de comportamente nu reflectă valorile și standardele instituției noastre. 

FTR

 

Cine sunt moldovenii de pe lista de sancțiuni a UE și ce afacere au în R. Moldova

Cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova care se află pe lista de sancţiuni adoptată pe 20 mai de UE împotriva Rusiei sunt acuzați că permit unor actori sponsorizați de statul rus să desfășoare activități destabilizatoare împotriva UE. Unul dintre ei, Ivan Niculițî, are o firmă în Republica Moldova. Ivan Neculițî (în lista UE, Ivan Neculiti) este proprietarul companiei  Stark Industries Solutions Ltd. din Regatul Unit, deschisă pe 10 februarie 2022, cu 14 zile înainte declanșării războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ivan Niculițî are o firmă în Republica Moldova, SRL WEISS HOSTING GROUP , care este administrată de asemenea de fratele său, Iurie Niculițî.


„În realitate, era un cerdac”. Șeful de la supraveghere tehnică, despre mansarda de la Durlești

Mansarda blocului din Durleşti, care a ars acum o săptămână, va fi demolată şi în locul ei va fi construită alta, dar cu respectarea normelor legale. În acest caz, atât Procuratura Generală, cât și Centrul Național Anticorupție au inițiat anchete pentru încălcarea cu rea-voință a regulilor de securitate în construcţii. „Este o mansardă neautorizată, după proiectul de execuție este cerdac. (...) Mansarda este supraetajarea ultimului etaj neautorizat. Noi am verificat dosarul la cadastru, acolo figurează o suprafață construită, nicidecum nu figurează cerdacul ca locativ. În realitate, noi am avut spații locative în cerdac. Ceea ce-i neautorizat se demolează”, a spus Ion Moraru, șeful Inspectoratului Național de Supraveghere Tehnică. 


Arest în penitenciar pentru Alexei Cotorobai, acuzat de omor, viol şi răpire de persoane

Alexei Cotorobai, acuzat de omor, viol şi răpire de persoane, rămâne în arest în penitenciar. Decizia a fost luată marți, 20 mai, de magistrații Judecătoriei Orhei. Alexei Cotorobai se află în arest preventiv după ce a fost reținut la sfârșitul lunii februarie 2025. Procurorul de caz, Lilia Calugher, susţine că în dosar sunt peste 10 martori, care urmează să fie audiaţi. Acuzatorii spun că au suficiente probe care demonstrează vinovăţia lui Cotorobai, chiar dacă cazul a fost reluat după 14 ani de la tragedie. Potrivit Procuraturii Generale, Alexei Cotorobai riscă detenţie pe viaţă. Alexei Cotorobai se declară nevinovat. 


Reacția Chișinăului la acuzațiile lui George Simion: „O tentativă de argumentare a propriului scor” 

Acuzaţii halucinante făcute de fostul candidat AUR la alegerile prezidenţiale din România, George Simion. Politicianul a declarat că, duminica trecută, în Republica Moldova, votul a fost fraudat şi, pentru asta, s-au plătit 100 de milioane de euro „numai pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni”. În replică, purtătorul de cuvând al Guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă, a declarat pentru TVR MOLDOVA că românii din Republica Moldova au votat liber. Oficialul a făcut un apel către politicieni să evite jignirile şi acuzaţiile nefondate. „Românii din Republica Moldova s-au prezentat într-un număr extrem de mare la urne pentru a vota şeful de la Cotroceni pentru că a fost convingerea lor. Alte declaraţii nu sunt decât speculaţii şi jigniri către cetăţenii români care sunt oferite cetăţenilor români”, a spus Daniel Vodă, purtător de cuvânt, Guvernul Republicii Moldova.  


În Republica Moldova, vor fi construite 15 școli-model, conform unui proiect al Guvernului

Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei și Cercetării, Dan Perciun, potrivit căruia, Guvernul a aprobat deja semnarea acordului. Printre lucrările planificare se numără implementarea măsurilor de eficiență energetică, crearea condițiilor de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă, modernizarea infrastructurii auxiliare, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare, dotarea cu echipamente și mobilier modern. Aproximativ 13.000 de elevi și 800 de cadre didactice vor beneficia direct de aceste investiţii.

 

Producția de miere este grav afectată din cauza înghețului

Îngheţul de la începutul primăverii a distrus florile de salcâm din care albinele culegeau preţiosul nectar. Potrivit apicultorilor din Republica Moldova, unele suprafeţe sunt afectate în proporţie de 90%. Andrei Bivol este apicultor de peste 20 de ani şi creşte peste patru sute de familii de albine, într-o poiană din raionul Ialoveni. Spune că acesta va fi un an dificil pentru producţia de miere. „Frigurile afectează întotdeauna albinele, nu numai albinele, dar mai mult afectează plantele din jur. Cu cât este mai frig, cu atât secreţia de nectar este scăzută. Când avem temperaturi ziua în jur de 25 de grade, iar noaptea ar fi de dorit să fie peste 12 grade, secreţia de nectar, mai ales la salcâm este destul de bună. Sigur că o să fie mai mică ca producţie. Doar, în cele mai bune cazuri, cred că o să fie jumătate din ce a fost anul trecut”.

 

Guvernul crește stocurile de gaze pentru iarnă: „Nu vom fi în aceeaşi situaţie ca şi anul trecut”

Guvernul de la Chişinău exclude o situaţie similară celei din sezonul rece trecut, când preţul gazului a crescut semnificativ pentru că autorităţile nu făcuseră stocuri. Dorin Junghietu, ministrul Energiei, spune că Energocom face constant achiziţii de gaz de la taderii internaţionali. Mai mult, au fost suplimentate şi stocurile pentru situaţii de urgenţă. Dorin Junghietu, ministrul Energiei: „Au lansat deja licitaţiile de achiziţiie a gazelor pentru sezonul de încălzire 2025- 2026. Stocul de gaze de securitate a fost crescut la 47 la aproximativ la 50 de milioane m3. Această cantitate corespunde necesităţii de consum a ţării în perioada de iarnă pentru 10 zile. Vor fi depozitate în stocurile subterane. Compania Energocom are grijă ca să nu fim în aceeaşi situaţie ca şi anul trecut”. 

author-img_1

Ilie Gulca

Editor