Cultură

Cărţi religioase dar şi manuscrise, vechi de secole, sunt expuse, la Muzeul Literaturii Române "Mihail Kogălniceanu" din Chişinău. Cât de valoroase sunt aceste lucrări

Cărţi religioase dar şi manuscrise
Sursa video: TVR MOLDOVA

Mai multe cărţi religioase dar şi manuscrise, vechi de secole, sunt expuse, doar căteva zile, la Muzeul Literaturii Române "Mihail Kogălniceanu" din Chişinău. Volumele, tipărite în mai multe limbi, fac parte din colecţia de carte veche şi rară a muzeului.

Cel mai vechi exponat este o "Evanghelie de învăţătură", din anul 1619. E al doilea exemplar al acestei cărţi aflat în spaţiul românesc, primul aflându-se la Cluj, în România.

MARIA ŞLEAHTIŢCHI, director, Muzeul Literaturii Române "M. Kogălniceanu": "Alături este tot o Evanghelie de învăţătură care este tipărită la Kiev în 1837, în momentul când la Kiev activa şi Petru Movilă. În celelalte vitrine sunt cărţi ferecate, cărţi ferecate în argint, sunt cărţi cu copertă de piele."

Cele 10 cărţi religioase sunt scrise în slavonă, greaca veche, rusă sau armeană. Unele dintre ele au fost recuperate în perioada în care au fost închise forţat bisericile şi mănăstirile din Republica Moldova.

VERONICA COSOVAN, şef secţie Carte veche şi rară, Biblioteca Naţională: "În vitrina de faţă de află un Penticostarion. Cărţile creştine au avut o largă circulaţie în spaţiul basarabean fiind solicitate în bisericile şi mănăstirile din teritoriu, pentru că erau unicile filiere prin care pătrundea cartea românească. Deşi ele erau scrise cu alfaber chirilic, ele erau totuţi în limba română. Ca să vă convingeţi, citim un fragment - Mare este Domnul..."

Pentru că exponatele cer condiţii speciale de păstrare, expoziţia va fi deschisă pentru publicul larg doar patru zile.

MARIA ŞLEAHTIŢCHI, director, Muzeul Literaturii Române "M. Kogălniceanu": "Republica Moldova are un patrimoniu de carte rară, inclusiv la Muzeul Literaturii Române, aceste cărţi trebuie studiate şi aceste cărţi trebuie valorificate."

"Am de gând să-mi aduc şi elevii de la Liceul teoretic Aristotel, unde activez ca profesoară. Tocmai de asta am venit, pentru că ştiu că doar câteva zile va fi deschisă expoziţia şi tânăra generaţie are nevoie să cunoască care sunt perlele care s epăstrează aici, la muzeu."

Expoziţia a fost organizată în contextul Zilelor europene ale patrimoniului, care se desfăşoară în perioada 13-25 septembrie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter